Prioritățile noii Comisii Europene
Brexit, migrația și schimbările climatice se află pe lista scurtă a priorităților noii Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen.
Lica Manolache, 04.12.2019, 22:15
Nimeni n-a avut grijă de Europa la fel de mult ca tine. Jean-Claude Juncker şi Europa vor merge mereu împreună. Acesta a fost mesajul transmis de Ursula von der Leyen fostului președinte al Comisiei Europene, în cadrul ceremoniei de preluare a atribuţiilor desfăşurată marţi la Bruxelles.
Noua Comisie Europeană a fost învestită de Parlamentul European, săptămâna trecută, cu 461 voturi pentru, 157 voturi împotrivă şi 89 abţineri. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru, a transmis șefa Comisiei Europene.
Von der Leyen: Susțin rămânerea Marii Britanii în UE
Ursula von der Leyen a prezentat în fața eurodeputaților prioritățile mandatului său, iar dintre acestea nu putea lipsi migrația, o problemă stringentă pentru Europa în ultimii cinci ani.
Președinta executivului comunitar a reamintit de recentul caz al celor 39 de migranţi găsiţi morţi, într-un camion frigorific în apropiere de Londra: Migraţia nu va pleca nicăieri, ea va rămâne cu noi. Este o tragedie că o mamă din Vietnam primeşte un mesaj de la fiica sa, din Europa, că nu are spaţiu pentru a respira. Ursula von der Leyen a punctat că imigranții trebuie să fie integrați, dar cei care nu primesc drept de ședere trebuie să se întoarcă în țările de origine.
Brexitul nu putea lipsi de pe lista priorităților, iar noua șefă a Comisiei a reiterat dorința ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană: “Ştim cu toţi că un membru al familiei noastre intenţionează să părăsească uniunea noastră. Voi fi mereu o susţinătoare a rămânerii Regatului Unit în UE. În pofida Brexitului, punţile şi prietenia între popoarele noastre nu pot fi rupte.
Polonia și Ungaria, avertizate de șefa a Comisiei
Ursula von der Leyen a vorbit și despre provocarea adusă de schimbările climatice și a susținut ca tranziţia către o neutralitate climatică a Uniunii Europene trebuie să fie realizată într-o manieră durabilă, notează Agerpres.
Nu mai avem nici măcar un moment de pierdut în ceea ce priveşte lupta contra schimbărilor climatice, a declarat șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European.
Von der Leyen a atras atenția și asupra respectării statul de drept trebuie să fie în toate statele membre UE, susținând că fi guvernele din Polonia şi Ungaria nu mai pot primi clemență din partea Bruxellesului pentru nerespectarea standardelor democratice: Nu poate exista şi nu va exista niciodată vreun compromis atunci când vine vorba despre respectarea statului de drept.
Cum arată noua Comisie Europeană
Noul executiv comunitar este alcătuit din 27 de comisari. Majoritatea au fost în trecut miniștri în guvernele naționale, iar nouă dintre ei, printre care și comisarul pentru Transporturi Adina Vălean, au fost membri ai Parlamentului European.
Cel mai tânăr nou comisar este lituanianul Virginijus Sinkevičius, de 29 de ani, în timp ce cel mai în vârstă este fostul președinte al Parlamentului European, Josep Borrell, în vârstă de 72 de ani.
A crescut și numărul femeilor care dețin o funcție de comisar european, de la nouă în mandatul lui Jean-Claude Juncker, la 12 în actuala componență.