Previziunile economice de iarnă
Uniunea Europeană va înregistra o creștere economică mai mică decât cea indicată de previzunile din toamna anului trecut
Lica Manolache, 13.02.2021, 17:58
Previziunile economice din iarna anului 2021 estimează că economia Uniunii Europene va crește cu 3,7 % în 2021 și cu 3,9 % în 2022, în timp ce economia zonei euro va crește cu 3,8 % atât în 2021, cât și în 2022.
România, o creștere a PIB-ului peste media UE
Cifrele publicate de către Comisia Europeană mai arată că media inflației în cele 27 de state UE va fi de 1,5%, atât în 2021, cât și în 2022, cu cifre apropiate pentru zona euro – 1,4 % în 2021, respectiv 1,3 % în 2022.
În ceea ce privește România, PIB-ul va crește cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022. Dacă cifrele Produsului Intern Brut situează țara noastră puțin peste media europeană, inflația este ceva mai mare cu o creșetere la 2,6% în acest an urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.
Europa se resimte după al doilea val pandemic
Perspectivele pentru economia europeană pe termen scurt sunt mai pesimiste față de cele din toamna anului trecut când se prognoza o creștere a PIB-ului în Uniune de 4,1% pentru 2021. Principala cauză este pandemia care a provocat creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri, împreună cu apariția unor noi tulpini COVID-19 mai contagioase. Drept urmare, multe state membre au fost nevoite să reintroducă sau să înăsprească măsurile de limitare a răspândirii virusului.
După o creștere puternică în trimestrul trei al anului trecut, activitatea economică s-a redus din nou în ultimul trimestru, după noile măsuri de limitare a răspândirii virusului. Având în vedere că aceste măsuri sunt încă în vigoare, se preconizează că economiile UE și din zona euro se vor contracta în primul trimestru al anului 2021, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Optimism rezervat din partea oficialilor europeni
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovski, spune că există speranțe reale pentru o redresare a economiilor UE din a doua jumătate a anului în curs: “Relansarea solidă preconizată a creșterii economice în a doua jumătate a acestui an arată foarte clar că depășim această criză. Un răspuns ferm la nivel european va fi esențial pentru a aborda aspecte precum pierderea locurilor de muncă, slăbirea sectorului corporativ și creșterea inegalităților. Vom avea încă multe de făcut pentru a limita consecințele socioeconomice mai ample.”
Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, este de părere că economia UE ar putea atinge cifrele dinaintea pandemiei, dar situația epidemiologică din întreaga lume are un cuvânt greu de spus: “Economia UE ar trebui să revină la nivelurile PIB-ului dinainte de pandemie în 2022 – mai devreme decât se preconizase anterior – deși producția pierdută în 2020 nu va fi recuperată atât de repede, nici în același ritm în întreaga Uniune. Această previziune este supusă unor riscuri multiple, legate, de exemplu, de noile variante ale COVID-19 și de situația epidemiologică globală. Pe de altă parte, impactul Next Generation EU ar trebui să ofere un impuls puternic economiilor celor mai afectate în următorii ani, care nu sunt încă integrate în proiecțiile de astăzi.”