Previziuni în ușoară creștere pentru economie
România va înregistra o creștere economică de peste 3% în acest an, dar Comisia atrage atenția asupra implementării PNRR și a exporturilor prea mici în comparație cu importurile.
Lica Manolache, 16.05.2023, 17:09
România ar urma să înregistreze o creștere a economiei de 3,2% în 2023 şi de 3,5% în 2024, potrivit celor mai recente previziuni economice ale Comisiei Europene. Cifrele sunt mai bune față de prognoza Executivului european din iarnă care estima un avans al PIB-ului de 2,5% pentru anul în curs și de 3% pentru următorul an. Inflația în România pentru 2023 rămâne mare, fiind estimată la același nivel de 9,7%, urmată de o scădere la 4,6% în 2024, cu aproape un punct procentual mai puțin față de previziunile anterioare.
În același timp, deficitul bugetar al România ar urma să se situeze la 4,7% din PIB în acest an şi să scadă cu 0,3% în 2024. Micșorarea deficitului este datorată creșterii veniturilor prin modificarea Codului fiscal, nivelului robust al PIB-ului nominal, dar și prin diminuarea cheltuielilor ca procent din PIB. Datoria publică va fi la finalul anului de 45,6% din PIB, cu un ușor avans la 46,1% în 2024, mai arată previziunile de primăvară.
Documentul Comisiei atrage atenția asupra mai multor factori nebenefici pentru economia țării noastre. Astfel, întârzierile în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea reduce investițiile. Nici exporturile nu vor ajuta la avansul economiei românești din cauze cererii mari de piața internă care va menţine balanţa comercială negativă, susține Comisia. Deficitul de cont curent ar urma să se situeze la 7,6% din PIB în 2023 şi la 7,4% din PIB în 2024. Totodată, înăsprirea politicii monetare care menține rată a dobânzii de 7% va afecta fluxul de creditare către economie şi investiţii.
La nivelul Uniunii Europene, Comisa notează că o serie de factori au contribuit la o creștere moderată a economiei în primul trimestru al anului. Scăderea prețurilor la energie, reducerea constrângerilor privind oferta și o piață a forței de muncă puternică au ajutat UE să evite intrarea în recesiune. Astfel, specialiștii se așteaptă la o creștere de 1,0% în 2023 peste estimarea din iarnă care indica un avans de 0,8%, urmând ca anul următor să se înregistreze un avans de (1,6% în previziunile anterioare).Aceste revizuiri ascendente sunt similare și pentru zona euro, unde se estimează o creștere a PIB-ului de 1,1% în 2023 și de 1,6% în 2024.
În același timp, inflația a fost revizuită în sens ascendent în raport cu scenariul din iarnă, din cauza presiunilor persistente asupra prețurilor de bază, fiind estimată acum la 5,8% în 2023 și la 2,8% în 2024 în zona euro. “În luna martie, aceasta a atins un nivel record de 7,6 %, dar se preconizează că va scădea treptat în cursul perioadei previzionate, pe măsură ce marjele de profit vor absorbi presiunile salariale mai mari și se vor înăspri condițiile de finanțare”, se arată în documentul Comisiei Europene.
Previziuni economice pentru Uniunea Europeană (video subtitrat în limba română – CC)