Prețul produselor agricole, în scădere
Produsele agricole în Uniune Europeană s-au ieftinit în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.
Lica Manolache, 26.06.2024, 12:19
Produsele agricole în Uniune Europeană s-au ieftinit în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Eurostat.
Astfel, preţul mediu al acestor produse a scăzut cu șase punct procentuale în primele trei luni din acest an. Totodată, preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură, respectiv mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile, a scăzut cu 11%.
Invazia trupelor rusești în Ucraina a creat probleme în comerțul internațional cu produse articole. Prețul acestora a înregistrat o creștere semnificativă în 2021, dar și în primele nouă luni ale anului următor. Din ultimul trimestru din 2022, preţurile au început să scadă, menționează Eurostat, care mai constată schimbări ale prețurilor contrastante în primele trei luni ale anului în curs.
Astfel, cerealele au înregistrat cea mai mare scădere, cu un preț mediu mai mic cu 28 de puncte procentuale față de cel înregistrat în ianuarie-martie 2023. Preţul laptelui s-a diminuat cu 12%, în timp ce preţurile la ouă şi plante industriale (seminţe oleaginoase, culturi proteice, tutun brut, sfeclă de zahăr şi altele) au coborât cu 10%. Și legumele proaspete s-au ieftinit în medie cu 6% cu cea mai mare scădere la preţul tomatelor (-33%).
În același timp, preţul mediu al cartofilor a crescut cu 22%, iar fructele proaspete s-au scumpit în medie cu 20% din cauza condițiilor meteo nefavorabile, chiar dacă lămâile și limetele s-au ieftinit cu 44%.
În ceea ce privește mijloacelor de producţie, altele decât cele legate investiţii, cele mai mari scăderi de preţuri au fost la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (-31%), furaje (-16%), energie şi lubrifianţi (-12%).
La nivel naţional, 21 dintre cele 25 de state membre pentru care s-au colecatet date au înregistrat scăderi de preţuri ale produselor agricole, în primul trimestru al acestui an, în față de aceeași perioadă a anului 2023. Cel mai semnificativ declin al preţurilor s-a înregistrat în Ungaria, cu 24 de puncte procentuale mai puțin, urmată de Bulgaria şi România (ambele cu o scădere de 18%), Slovacia şi Cehia (-17%).
Cele cinci ţări care au înregistrat un avans al prețurilor sunt: Grecia (+20%), Malta şi Spania (ambele cu plus de 4%), Portugalia şi Cipru (ambele cu plus de 1%).
Mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile preţurile au avut prețuri mai mici în 24 dintre cele 25 de state pentru care sunt disponibile datele. Croaţia (-20%), Ungaria (-19%), Ţările de Jos şi Irlanda (ambele cu minus 17%) au înregistrat cel mai mari diferențe de preț, iar unicul avans s-a înregistrat în Portugalia (2%).