Președinția României a Consiliului UE: Sibiu 2019
România se pregătește pentru președinția Consiliului Uniunii Europene și a summit-ului informal al șefilor de stat europeni, găzduit de Sibiu.
Lica Manolache, 28.08.2018, 17:51
România a început pregătirile pentru primul summit informal al șefilor de stat de după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Întrunirea la nivel înalt de la găzduită de Primăria Sibiu va avea loc pe 9 mai 2019, dată la care este celebrate Ziua Europei. 27 de şefi de stat şi de guvern din statele membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti sunt așteptați la summit-ul ce are ca principal temă de discuții Viitorul Europei.
Mandatul României, pentru o Europă mai unită
Ministrul român al Afacerilor Externe a avut, luni, o întânire cu omolgul său german, Heiko Maas, pentru a discuta despre președinția României a Consiliului uniunii Europene ce va debuta la 1 ianaurie 2019. Șeful diplomației de la București a spus că România îşi va desfăşura această Preşedinţie sub auspiciile ideii unei Europe mai unite și mai integrate, relatează Radio România Actualități.
Teodor Meleșcanu a mai precizat că Parlamentul de la București va adopta în luna noiembrie principalele obiective politice în contextul în care în ceea ce privește problemele ce vizează Uniunea există o solidaritate foarte mare la nivelul tuturor structurilor puterii politice din România.
Cetățeanul european, focusul președinției României
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Cotroceni cu şefii misiunilor diplomatice ale şi consulii generali cu prilejul Reuniunii anuale a diplomaţiei române. Cu acest prilej, șeful statului a precizat că programul preşedinţiei române a Consiliului UE va avea în prim-plan cetăţeanul.
“Avem oportunitatea de a crea o imagine pozitivă şi pe termen lung a României în rândul partenerilor noştri europeni. Şi am face bine să folosim această oportunitate, fiindcă cele pe partea negativă le-am folosit din plin! Aceasta va depinde de modul în care vom performa la Bruxelles, dar şi pe plan intern, în cadrul reuniunilor organizate în ţara noastră, care vor culmina cu reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu, în care vom decide, alături de ceilalţi lideri europeni, priorităţile şi direcţiile strategice ale Uniunii pentru perioada 2019 – 2024. Acest Summit ar putea rămâne un reper important în istoria Uniunii, ca etapă a efortului de adaptare la provocările prezentului”, a spus Klaus Iohannis.
Sibiul, pregătit pentru summit-ul din mai 2019
În urmă cu două săptămâni a avut loc o întâlnire de lucru pentru pregătirea summit-ului din luna mai a anului viitor, la care au participat, printre alții, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, reprezentanți ai Administratiei Prezidențiale și primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor.
“România este în grafic cu calendarul de pregătire privind organizarea Summitului de la Sibiu pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Reuniunea de astăzi a demonstrat seriozitatea cu care este tratat acest eveniment major de către toate instituțiile implicate și a fost un bun prilej pentru a clarifica o serie de aspecte organizatorice deja planificate în cadrul întâlnirilor anterioare. Un accent important în planul logistic s-a acordat dimensiunii de securitate”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Europene.