Premierul Viorica Dăncilă, din nou la Bruxelles
Viorica Dăncilă s-a aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles, unde a prezentat priorităţile României la Preşedinţia Consiliului UE.
Lica Manolache, 08.02.2019, 18:45
Viorica Dăncilă s-a aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles, unde a prezentat priorităţile României la Preşedinţia Consiliului UE. Premierul român a pledat pentru consolidarea politicilor europene, într-un an dificil pentru Uniune:
Traversăm cu toţii o perioadă în care trebuie să facem împreună eforturi pentru a readuce în atenţia cetăţenilor europeni beneficiile proiectului european în viaţa lor de zi cu zi. Ne confruntăm de un context european marcat de procesul de retragere al Marii Britanii din UE, negocierile privind cadrul financiar multi-anual sau alte dosare majore precum migraţia, securitatea, reflecţia privind viitorul UE. Trebuie să demonstrăm împreună, acum, că Uniunea are în continuare capacitatea de a avansa în întărirea politicilor europene, de a obţine rezultate concrete pentru cetăţeni. În acest sens primul pilon al programului Preşedinţiei României este dedicat Europei convergenţei”, a spus Dăncilă în fața europarlamentarilor.
Politica de coeziune, prioritatea mandatului României
Politica de coeziune este o prioritate pentru România în timpul mandatului de șase luni, după cum a reamintit șefa Executivului de la București: Viitorul politicii de coeziune ocupă un loc prioritar pe agenda noastră. Fără această politică, disparităţile regionale şi locale ar fi fost mult mai mari. Fără această politică, disparităţile regionale şi locale ar fi fost mult mai mari. Politica de coeziune a creat parteneriate şi punţi de legătură între instituţii şi egiunile şi oraşele Europei. UE are nevoie în continuare de o politică de coeziune solidă.”
Viorica Dăncilă a mai numit ca prioritatăți strategia UE pentru regiunea Dunării, dar și piaţă unică funcţională în care muncitorii din toate statele UE să aibă șanse egale. În final, premierul a amintit de reuniunea de la București din luna martie:
Sunt convinsă că cel de-al optulea Summit al regiunilor şi oraşelor, care se va desfăşura la Bucureşti în luna martie va avea o contribuţie importantă la transmiterea unui semnal de încredere în viitorul Uniunii, de unitate Europeană şi de angajament pentru o Europă mai unită în următorul deceniu. Domnule preşedinte, vă aşteptăm la Summit în luna martie”, a spus premierul.
Dăncilă: Guvernul român e acuzat pe nedrept
Respectarea statului de drept în România a fost, din nou, un subiect fierbite pe masa oficilailor european. Premierul român a susținut că nu există probleme privind respectarea statului de drept și că lupta împotriva corupției este o prioritate.
Vă garantez că atât lupta anticorupţie, cât şi statul de drept, dar şi drepturile cetăţenilor vor fi pentru mine o prioritate. Legat de ceea ce a spus Comisia de la Veneţia, vreau să vă spun că Guvernul României nu a dat decât o singură decizie pe Justiţie, o singură ordonanţă de urgenţă a Guvernului României pentru a pune în practică recomandări ale Comisiei de la Veneţia. În rest, toate aceste acuze referitoare la Guvernul României, la faptul că nu punem în vigoare anumite aspecte nu sunt demonstrate de realitate”, a spus Dăncilă.
Oficialii europeni vor asigurări privind respectarea statului de drept
În cadrul întâlnirii cu premierul României, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reamintit că așteaptă un răspuns la scrisoarea trimisă în urmă cu două săptămâni, legat de intenția de adoptare a unei Ordonanțe de Urgență privind contestația în anulare pentru sentințele date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă. Viorica Dăncilă a promis un răspuns până la finalul acestei săptămâni, iar cei doi oficiali au căzut de acord să reînceapă discuțiile privind implementarea recomandărilor MCV.
Și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a trasmis pe Twitter un mesaj privind statul de drept din România, după întrevederea cu Viorica Dăncilă: Poate că sunt de modă veche, dar continui să cred că este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat şi cine nu.”