Populismul și extremismul înaintea alegerilor europene
Un recent sondaj YouGov arată că 10% dintre alegătorii europeni sunt susținători ai partidelor populiste sau de extremă dreapta.
Lica Manolache, 27.04.2019, 11:20
Unul din 10 europeni cu drept de vot susține discursul partidelor de extremă dreaptă, potrivit unui sondaj YouGov, publicat vineri, cu o lună înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, informează agenția DPA, citată de Agerpres. De precizat că sondajul a fost realizat pentru fundaţia germană Bertelsmann, prin chestionarea a peste 23.000 de persoane din 12 state membre UE.
„Partidele populiste au reuşit să creeze o bază electorală stabilă pentru ele însele într-o perioadă relativ scurtă de timp. Dar valorile lor ridicate de respingere simultană arată de asemenea cât de periculos ar fi pentru alte partide să imite partidele populiste”, a declarat Robert Vehrkamp, unul dintre autorii studiului.
Alegătorii europenii știu pe cine nu vor
Sondajul YouGov mai arată că valori negative mult mai mari decât cele pozitive în rândul electoratului european. Astfel, cel mai probabil că o bună parte din populația UE va vota mai degrabă împotriva unui partid decât din convingere pentru o anumită mişcare politică.
Doar 6,3% dintre cei chestionaţi au declarat că au o identitate politică pozitivă, în timp ce 48,8% au numit un partid pentru care nu ar vota „niciodată”.
Datele sondajului publicat vineri mai indică faptul că 50,7% dintre alegătorii europeni resping partidele liberale, 47,8% nu vor susține creştin-democraţii sau conservatorii, 47% nu ar vota niciodată Verzii şi 42% îi resping pe social-democraţi sau socialişti.
Totuși, rata de respingere este chiar mai mare și în privința mișcărilor de extremă dreaptă. Astfel, 52,8% din electorat respinge dreapta radicală, iar 52,2% dintre respondenți spun că nu ar vota niciodată pentru stânga radicală.
Interes crescut pentru alegerile europene din mai
Studiul mai arată că cetățenii europeni sunt cel mai mult receptivi la discursul partidelor extreme când simt că opiniile lor nu sunt reprezentate de principalul curent politic.
Fundația Bertelsmann a testat această idee prin a arăta selectiv respondenţilor platformele electorale ale partidelor UE. Cei care nu au putut găsi teren comun cu platformele şi-ar declara mai degrabă sprijinul pentru un partid populist, chiar dacă nu ar fi făcut-o la începutul procesului.
Sondajul YouGov mai constată un interes ridicat pentru alegerile europarlamentare din mai. 68% dintre respondenţi au declarat vor lua parte la scrutin, iar în Germania cifra celor interesați este de 73%.