Polonia și Ungaria amenință cu blocarea bugetului UE
Polonia și Ungaria încearcă să împiedice condiționarea bugetului multianual al UE de statul de drept.
Lica Manolache, 15.11.2020, 21:13
Polonia şi Ungaria nu își doresc condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept și ar putea bloca aprobarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027. Cele două state se pot opune prin veto bugetului UE pe termen lung şi, astfel, să împiedice ca orice stat membru să obţină finanţare din partea UE.
Viktor Orban compară UE cu fosta URSS
Prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, și a comparat Uniunea Europeană cu fosta Uniune Sovietică în cadrul unei discuții cu cancelarul german Angela Merkel: A trebuit să îi spun că dacă această reglementare elaborată de Parlamentul European şi preşedinţia germană (a Consiliului UE) urmează să fie acceptată – este nevoie de o majoritate de două treimi aşa că nu o putem bloca – atunci înseamnă că am transformat UE în Uniunea Sovietică”, a declarat liderul de la Budapesta, joi, pentru postul public de radio maghiar.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a urmat exemplul premierului maghiar și a trimis o scrisoare instituţiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinţiei germane a UE prin care ameninţă că va bloca prin veto bugetul multianual al UE dacă accesul la fondurile europene va fi condiţionat de respectarea statului de drept.
Morawiecki : Polonia nu va ratifica bugetul fără garanții
Fără garanţii suficiente că drepturile rezultate din tratatele statelor membre vor fi respectate, nu vedem posibilitatea ratificării bugetului în parlamentul polonez”, le-a transmis șeful Executivului de la Varșovia oficialilor europeni, potrivit unui oficial, informează Agerpres.
Probleme legate de independența justiției, subminarea libertății mas-media și acțiunile împotriva organizațiilor non-guvernamentale au adus Polonia și Ungaria în fața declanșării Articolului 7 al Tratatului UE, cea mai radicală sancţiune existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei.
Astfel, prin condiţionarea alocării de fonduri de respectarea statului de drept, ambele state riscă să piardă miliarde de euro din finanţarea UE.
Bugetul multianual urmează să fie votat în PE
Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns deja la un acord prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE.
De altfel, instituirea unui mecanism de condiționare a fondurilor este una dintre condiţiile asupra cărora insistă forul legislativ european pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro.