PNRR-urile Ungariei și Poloniei rămân neaprobate
Polonia și Ungaria nu primesc încă fondurile din planul de redresare economică din cauza nerespectării statului de drept.
Lica Manolache, 10.09.2021, 21:15
Comisia Europeană a anunțat prin vocea comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni, că nu aprobă deocamdată planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei. Potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres, oficialul european a spus, vineri, că cele două ţări nu vor primi undă verde pentru planurile de redresare economică deoarece încă nu au pus în practică recomandările sale privind statul de drept.
Ungaria şi Polonia se află în vizorul Bruxelles-ului pentru că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT+ și din cauza unor reforme în justiţie, t vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.
Eurobaroemtru: Europenii susțin poziția Breuxelles-ului
Majoritatea cetățenilor europeni susțin poziția Comisiei, după cum arată un sondaj Eurobarometru, publicat tot în această vineri. Astfel, 81% dintre respondenți au afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să acorde fonduri de redresare doar statelor membre care respectă principiile democratice şi statul de drept. Este, de altfel, și poziția pe care forul legislativ a adoptat-o față de acordarea fondurilor europene, după cum a reiterat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, după publicarea noului Eurobarometru:
Poziţia Parlamentului European a fost una clară, şi anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susţin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârşitoare a cetăţenilor UE sunt de acord cu această poziţie. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aştepte să primească fonduri UE.”
Ce spun cetățenii UE despre NextGenEU
Sondajul mai arată sprijinul europenilor pentru transparenţa şi un controlul sporit al fondurilor acordate în cadrul programului NextGenerationEU. Mai bine de jumătate dintre cetăţenii UE (53%) sunt total de acord că trebuie să existe un control eficient , iar o treime dintre intervievați (32%) tinde să fie de acord. Doar 8% dintre respondenţi nu împărtăşesc această opinie.
Planul de reziliență și redresare al Uniunii Europene este văzut cu ochi buni de către cetățenii comunitari. Conform aceluiași sondaj Eurobarometru, 60% dintre europeni cred că planul NextGenerationEU va ajuta ţara lor să depăşească efectele negative economice şi sociale cauzate de pandemia de coronavirus. 59% dintre cetăţeni afirmă că fondurile de redresare vor ajuta ţara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare. În acest context, sondajul arată, de asemenea, că 53% dintre cetăţenii europeni au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, în timp ce aproape o cincime dintre aceștia (19%) are o imagine destul de negativă sau foarte negativă.