Plan pentru sprijinirea romilor din UE
Uniunea Europeană trebuie să facă mai multe pentru drepturile și incluziunea romilor, de aceea a pregătit un plan cu obiective pentru următorii 10 ani.
Lica Manolache, 07.10.2020, 23:31
Comisia Europeană a aprobat, miercuri, un plan pentru următorii zece ani pentru a sprijini populația de etnie romă din statele UE pe șapte domenii principale de interes: egalitatea, incluziunea, participarea, educația, ocuparea forței de muncă, sănătatea și locuințele.
Executivul european precizează că, deși scopul urmărit este egalitatea deplină a romilor cu ceilalți europeni, planul include obiectivele minime pentru 2030 bazate pe progresele înregistrate în cadrul anterior.
Reducerea discriminării, accesul la educație și la locuri de muncă, priorități pentru sprijinirea romilor
În privința discriminării, Comisia are ca obiective: reducerea la jumătate a numărului de romi care sunt victime ale discriminării; dublarea numărului de romi care depun o plângere atunci când sunt discriminați; reducerea cel puțin la jumătate a diferenței de venituri între romi și restul populației.
Obiectivele legate de educația romilor sunt: reducerea cel puțin la jumătate a decalajului în ceea ce privește participarea copiilor la educația preșcolară și reducerea numărului de copii romi care frecventează școli primare segregate în cel puțin jumătate din statele membre cu o populație romă importantă.
Alte obiective principale sunt: reducerea cu cel puțin jumătate a diferențelor de ocupare a forței de muncă și a diferențelor de gen în ocuparea forței de muncă; reducerea cel puțin la jumătate a decalajului în ceea ce privește speranța de viață; reducerea cu cel puțin o treime a decalajului în ceea ce privește condițiile precare de locuit; asigurarea faptului că cel puțin 95% din romi au acces la apă de la robinet.
Vicepreședinta CE, Vera Jourova: “Situația este inadmisibilă”
Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, s-a declarat total nemulțumită de lipsa progreselor făcute în ultimii zece ani pentru a reduce discriminarea împotriva romilor: Simplu spus, în ultimii zece ani nu am făcut suficiente eforturi pentru a sprijini populația romă din UE. Această situație este inadmisibilă. Mulți romi sunt încă ținta discriminării și a rasismului. Nu putem accepta această situație. Astăzi ne intensificăm eforturile de corectare a acestei situații, cu obiective clare și un angajament reînnoit de a schimba în mod real această situație în următorul deceniu.”
Pentru ca obiectivele Comisie să devină realitate, trebuie ca fiecare din cele 27 de state membre să pună în aplicare politici adecvate pentru sprijinirea populației rome. Practic, țările au la dispoziție un an pentru a implementa o strategie națională și vor raporta punerea ei în aplicare la fiecare doi ani. La rândul său, Comisia desfășura anchete prin Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și va colabora cu societatea civilă pentru atingerea obiectivelor până în 2030.