Piața muncii în Uniunea Europeană
8 milioane de europeni angajați part-time vor să muncească mai mult, iar România deține cel mai mic număr de contracte de muncă pe perioadă determinată din UE.
Lica Manolache, 22.11.2019, 17:38
8 din 10 persoane cu loc de muncă în Uniunea Europeană, circa 184 milioane de persoane în total, erau angajate cu program întreg (full-time) în 2018. Restul de 20% (46 milioane) aveau un loc de muncă cu program redus (part-time), arată datele publicate vineri de Eurostat.
În total, 230 milioane de persoane din UE cu vârsta cuprinsă între 15-74 ani din UE, erau angajate anul trecut. Alte 17 milioane nu aveau un loc de muncă şi 134 milioane de europeni erau inactivi din punct de vedere economic.
Peste 8 milioane dintre europenii angajați part-time doreau să lucreze mai mult şi erau dispuşi să facă acest lucru. În procente, aceștia reprezintă 18% din totalul angajaților part-time şi 4% din totalul persoanelor care aveau un loc de muncă în spațiul comunitar anul trecut.
România are cele mai puține angajate part-time care doresc mai multe ore de muncă
Din datele oferite de Eurostat mai reiese că două treimi dintre cei dispuși să lucreze mai mult sunt femei. România are cel mai mic număr de femei angajate part-time ce vor mai multe ore de muncă (36%), urmată de Bulgaria și Malta (50%).
Procentul de muncitori nemulțumiți de numărul mic de ore muncite variază între statele membre UE. Astfel, Grecia are cei mau mulți angajați part-time care își doreau să muncească mai mult în Grecia (70%). Republica Elenă este urmată la mare distanță de Cipru (52%), Spania (45%) și Portugalia. România ocupă a șaptea poziție în rândul statelor membre UE, cu un procent de peste 30%.
La polul opus se află Cehia care deține cel mai mic procent de muncitori part-time ce doresc să muncească mai mult (5%), urmată de Olanda şi Estonia (ambele cu 9%), Luxemburg şi Germania (ambele cu 10%).
Numărul de ani petrecuți în câmpul muncii în statele UE (Sursa: Eurostat)
Câți ani muncesc europenii
Tot vineri, Eurostat a dat publicității date legate de numărul de ani petrecuți în câmpul munci în statele membre UE. Cel mai mare procent îl înregistrează Suedia unde este de așteptat ca o persoană să aibă un loc de muncă timp de 41,9 ani. Pe următoarele poziții se situează Olanda (40,5 ani) și Danemarca (39,9 ani). În România, numărul anilor petrecuți în câmpul muncii este de 33,5 ani. Cele mai mici cifre din UE se înregistrează în Grecia (32,9 ani), Croația (32,4 ani) și Italia (31,8 ani).
În privința contractelor de muncă pe perioadă determinată, România şi Lituania înregistrează cea mai mică pondere din Uniunea Europeană, ambele cu 1,5% din totalul angajaților. Cele mai multe angajări pe perioadă determinată deține Spania (26,4%), urmată de Polonia (22,2%), Portugalia (21%) şi Olanda (20,5%).