Piața imobiliară în statele UE
Prețul locuințelor a scăzut în al doilea trimestru față de aceeași periodă din 2022. Costurile rămân foarte ridicate, iar țări precum Germania se confruntă cu o cerere mult peste oferta imobiliară.
Lica Manolache, 03.10.2023, 20:03
Prețurile locuințelor au scăzut cu 1,7% în zona euro și cu 1,1% în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al anului 2023, în comparație cu perioada similară a anului trecut, conform datelor oferite de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cifrele arată prima scădere în ritm anual înregistrată în blocul comunitar din ultimii nouă ani.
Totuși, dintre cele 26 de state membre care au furnizat date către Eurostat, doar nouă au înregistrat scăderi anuale ale prețurilor locuințelor în al doilea trimestru din 2023. Alte 17 țări europene au consemnat creșteri anuale. Cele mai semnificativ declin al prețului locuințelor a avut loc în Germania (minus 9,9%).
Germania caută soluții pentru accesul populației la locuințe
Chiar dacă prețul locuințelor a scăzut cu aproape zece puncte procentuale, Germania se confruntă cu o criză imobiliară. Guvernul a prezentat în această săptămână un plan pentru rezolvarea deficitului de locuințe.
Măsurile prevăd stimulente pentru sectorul construcțiilor, dar și suspendarea standardelor de energie pentru clădirile noi. De asemenea, Berlinul va mări subvenția acordată familiilor pentru construirea de locuințe sau achiziționarea de noi case.
Revenind la cifrele publicate de Eurostat, acestea arată scăderi importante a prețurilor în Danemarca (cu minus 7,6%) și Suedia (cu minus 6,8%). De cealaltă parte, statele care au raportat cele mai mare avans al prețurilor au fost creșteri s-au înregistrat în Croația (13,7%) și Bulgaria (10,7%) urmate de Lituania (9,4%).
România a înregistrat o creștere de numai 0,1% în al doilea trimestru din 2023, față de avansul de 4,6% în primele trei luni ale anului.
Schimbări ale prețurilor pentru achiziția (violet) sau închirierea (albastru) unei locuințe între 2010 și 2023 tr. II / Sursa: Eurostat
Creșteri masive ale prețurilor în ultimul deceniu
Comparate cu datele pentru primele trei luni ale anului, prețurile locuințelor au crescut cu 0,1% în zona euro și cu 0,3% în Uniunea Europeană în perioada aprilie-iunie 2023. Prețurile au scăzut în 11 state membre UE și au crescut în 15 țări membre UE.
În ceea ce privește chiriile, acestea au înregistrat o creștere de 0,7% în al doilea trimestru din 2023, comparativ cu primele trei luni ale anului, și o creștere de 3% față de al doilea trimestru din 2022.
O comparație a prețurilor locuințelor în semestru al doilea din 2023 cu cel din 2010 arată o explozie a prețurilor în mai multe state europene.
Cea mai mare diferență s-a înregistrat în Estonia unde locuințele s-au scumpit cu 211%. Prețurile locuințelor au fost mai mult decât duble în Ungaria (180%), Lituania (152%), Letonia (144%), Cehia (122%), Luxemburg şi Austria (ambele cu 120%). România are o creştere de aproape 25% în cei 13 ani.
Aceleași comparație, arată creșteri ale chiriilor în 26 de state membre. Din nou, Estonia a înregistrat cea mai mare diferență (208%), urmată de Lituania (168%). Chiirile au crescut în România cu peste 30%, în timp ce Grecia a înregistrat șingurul declin în rândul țărilor UE (minus 21%).