Peste o sută de ani de cinema la Festivalul Filmului European
Între 7 mai și 3 iunie, se desfășoară Festivalul Filmului European la București, Galați, Râmnicu Vâlcea, Tîrgu Mureș, Timișoara, Alba Iulia, Iași și Sibiu.
Eugen Cojocariu, 04.05.2018, 14:21
Festivalul Filmului European 2018
Între 7 mai și 3 iunie, se desfășoară Festivalul Filmului European la București, Galați, Râmnicu Vâlcea, Tîrgu Mureș, Timișoara, Alba Iulia, Iași și Sibiu. Cu 64 de filme din 24 de țări, Festivalul, ajuns la ediţia 22, își continuă misiunea asumată în edițiile trecute, aceea de a transforma filmul european nu doar într-un motor al dezbaterilor, ci și într-un revelator al temelor dominante pentru societatea contemporană – cele care dau pulsul Europei”.
În Anul Centenarului Marii Uniri, Festivalul propune o panoramare subiectivă a peste 100 de ani de cinematografie europeană, într-un moment de confluență cu Anul European al Patrimoniului Cultural. Oferind o perspectivă proaspătă asupra prezentului și punând în valoare așa cum se cuvine trecutul, selecția acestei ediții anticipează un viitor pe măsură. A declarat doamna Liliana Țuroiu, Președintele Institutului Cultural Român.
Secţiunile Festivalului
Pe lângă secțiunile speciale consacrate, ARTE, Premiul LUX, Focus Moldova, 22.FFE are și secțiuni speciale noi: FFE Clasic (filme restaurate), Front comun, Pulsul Europei și AGORA: Femei în societate.
Festivalul va debuta la București, pe 7 mai, cu o comedie dramatică, Au revoir là-haut / La revedere acolo sus (Franța, 2017, în regia lui Albert Dupontel), un film care, în acord cu anul Centenarului, aduce pe marele ecran o poveste de acum 100 de ani. Ediția din București are loc între 7 și 13 mai, la următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Național al Literaturii Române și la Spațiul Public European. O parte dintre proiecții vor fi însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri și alte evenimente speciale.
Accesul la proiecțiile programate în sălile centrelor și institutelor culturale ale statelor membre partenere este gratuit. Biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora. Programul complet al proiecțiilor din cele opt orașe este disponibil aici: http://ffe.ro/2018/programfilme/
Organizatorii
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene.