Pesta porcină africană, o amenințare pentru UE
Sute de mii de animale sacrificate, sute de angajați rămași fără loc de muncă și primele cazuri de pestă porcină africană în vestul Europei. O imagine alarmantă pentru fermierii și industria cărnii din întreaga Uniune Europeană.
Lica Manolache, 18.09.2018, 12:33
Pesta porcină africană a făcut ravagii în România și peste 250.000 de suine au fost sacrificate în ultimele luni de zile. Unele dintre cele mai mari ferme din Uniunea Europeană, aflate în țara noastră, și-au închsi activitatea, drept urmare sute de persoane au rămas fără loc de muncă. De asemenea, porci din mii de gospodării au fost ridicați de Autoritatatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și creșterea de suine ar putea fi interzisă pe o rază de 10 kilometri în jurul focarelor de pestă porcină africană.
Măsuri întârziate ale guvernului de la București
Executivul și autoritățile de la București încearcă să diminueze răspândirea virusului, însă tot mai multe voci acuză guvernul că nu a luat măsuri pentru izolarea focarelor și nici nu a cerut ajutor finanicar din timp. La mijlocul săptămânii trecute, România avea la dispoziție numai banii alocați pentru prevenție, după afirmațille, purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Anca Păduraru, pentru postul RFI:
“Singurii bani europeni ajunși în România pentru epidemia de pestă porcină africană sunt cei alocați direct de Comisie din bugetul special pentru prevenția acestei maladii. Este vorba de 1,2 milioane de euro.
Comisia Europeană a avertizat România în urmă cu un an
Totodată Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea unei epidemii de pestă porcină africană: România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor. Deși vânătorii au cunoștință de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreților nu oferă garanția că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile non-profesionale, se arată într-un document al instituției europene.
Phil Hogan promite ajutorul Comisiei pentru România
Vineri, Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a ajuns în România unde a avut și o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă care a solicitat, cu această ocazie, ajutorul Comisiei: “Am prezentat domnului comisar situaţia creată de evoluţia explozivă a pestei porcine africane, cu efecte atât în planul economico-financiar, dar şi social. În acest context, am solicitat domnului comisar european acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii româneşti, a spus șefa Extecutivului de la București.
Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, la București, într-o conferință de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă (Foto: gov.ro)
“Încercăm să vedem cum putem face mai mult în România, pentru a ne asigura că este detectată boala şi cum putem limita răspândirea bolii. Trebuie să ne gândim la măsuri de biosecuriate şi discutăm cu serviciile fito-sanitare pentru măsurile care ar ajuta la limitarea răspândirii bolii. Am discutat cu premierul Dăncilă şi cu ministrul Agriculturii să vedem cum îi putem ajuta financiar pe micii agricultori care cresc porci de carne în propria curte, pentru a trece peste această problemă, a subliniat comisarul pentru agricultură.
Problema pestei porcine africane devine este una a întregii Uniuni Europene, mai ales după ce au fost confirmate câtvea cazuri de mistreți infestați în Belgia, în apropierea graniței cu Franța. Atât cele două state, dar și Germania au făcut apel la mobilizare pentru a împiedica răspândirea visrusului. Pe lângă România, virusul a fost deja descoperit în mai multe state din estul Europei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Ungaria.