Persoanele cu dizabilități cer mai multe drepturi
O treime dintre copiii cu dizabilități din România nu sunt școlarizați, iar adulţii îşi găsesc cu greutate un loc de muncă.
Lica Manolache, 07.12.2017, 19:50
Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată pe 3 decembrie, iar anul acesta Organizația Națiunilor Unite a ales tema “Transformarea către o societate durabilă și rezistentă pentru toți”. Tot anul acesta se împlinesc 10 ani de când România a semnat Convenția ONU pentru persoanele cu disabilități, un bun prilej pentru a reaminti autorităților locale și europene de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, dar și de drepturile restrânse ale acestora.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) susține că, în România, numărul copiiilor cu dizabilități este de circa 100.000, cu aproape 30.000 mai mare decât cel înregistrat oficial. O problemă majoră este neșcolarizarea minorilor și accesul limitat în școlile destinate tuturor copiilor. “31.486 sunt izolaţi în şcoli speciale în ciuda prevederilor Convenţiei. Aproape 30% dintre copiii cu dizabilităţi nu sunt şcolarizaţi, iar aproximativ 52% sunt segregaţi în şcoli speciale, unde de cele mai multe ori sunt expuşi riscului major de abuzuri şi neglijenţă. În ciuda mitului conform căruia şcolile speciale oferă copiilor cu dizabilităţi serviciile de specialitate necesare, realitatea acestor instituţii închise arată că şansa integrării în societate după absolvirea acestor şcoli este practic inexistentă”, se arată în comunicatul de presă al CEDCD.
Pentru persoanele adulte cu handicap, o mare problemă este lipsa locurilor de muncă. La finalului anului 2016, numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate în instituții publice și companii private aera sub 35.000. Conform legii, firmele care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a avea cel puţin 4% personal cu dizabilităţi. Mai mult, Guvernul a decis, în lun august, ca firmele care această prevedere legală, să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de baza minim brut pe ţara înmulţit cu numarul de locuri de munca în care nu au angajat persoane cu handicap.
Astfel, în luna augsut a acestui an, Guvernul României a Firmele cu minimum 50 de angajați care nu încadrează, din septembrie, persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați vor fi obligate să achite lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat astfel de persoane. Astăzi, suma de plată este de doar 50% din salariu. Firmele nu vor mai avea decât opțiunea de a cotiza la buget, nu și de a cumpăra produse/servicii realizate de astfel de persoane.
România cere reprezentare pentru persoanele cu dizabilități în Parlamentul European
Miercuri, la Bruxelles, a avut loc al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități. România a fost reprezentată de o delegație a Consiliului Național al Dizabilității din România, sponsorizată de europarlamentarul Norica Nicolai.
În cadrul întâlnirii, Tudorel Tupiluși, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, a cerut Parlamentului European ca pesoanele cu dizabilități să aibă un reprezentant în cadrul forului european: “România insistă asupra necesității ca Parlamentul European să adopte o directivă prin care persoanele cu dizabilități să beneficieze de aceleași drepturi electorale ca și minoritățile naționale și, în consecință, să aibă un reprezentant în forul legislativ. Un reprezentant care să aibă astfel posibilitatea de a le apăra eficient drepturile și de a le promova în deplină cunoștință de cauză interesele.”
International Day of Persons with Disabilities
Today is the International Day of Persons with Disabilities. One in six Europeans lives with a disability. They are entitled to equal treatment, say Parliament members, who also call for more efforts to ensure they can actively participate in society. Read more @ http://epfacebook.eu/qcSQ and share to support!
Posted by European Parliament on Sunday, December 3, 2017