PE nu recunoaște rezultatul alegerilor din Georgia
Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă organizarea și rezultatul alegerilor parlamentare din Georgia. Ca răspuns, guvernul de la Tbilisi a întrerupt procesul de aderare la UE.
Lica Manolache, 29.11.2024, 22:03
Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluție prin care condamnă alegerile parlamentare desfășurate pe 26 octombrie în Georgia, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Forul legislativ european remarcă în documentul adoptat că scrutinul electoral nu a fost liber și corect, iar acesta reprezintă o nouă dovadă a regresului democratic al țării „pentru care partidul de guvernământ Visul Georgian este pe deplin responsabil”.
Deputații europeni au subliniat numeroasele și gravele încălcări ale procesului electoral, printre care intimidarea alegătorilor, manipularea voturilor, interferența cu observatorii și cu mass-media, precum și manipularea mașinilor de vot electronice. Astfel, rezultatele anunțate de Comisia Electorală Centrală a Georgiei „nu reflectă în mod corect voința poporului georgian”. În aceste condiții, PE respinge recunoașterea rezultatului alegerilor și îndeamnă comunitatea internațională să adopte aceeași poziție. Deputații europeni au cerut, de asemenea, ca alegerile să fie refăcute în termen de un an, sub o supraveghere internațională detaliată și gestionate de o administrație electorală independentă.
Puterea de la Tbilisi a reacționat imediat prin decizia de a suspenda eforturile de aderare la Uniunea Europeană și prin refuzul subvențiilor europene. Premierul Irakli Kobakhidze a anunțat că deschiderea negocierilor de aderare va fi amânată până în 2030, când Georgia ar urma să fie „pregătită corespunzător” din punct de vedere economic. Totodată, premierul a declarat că guvernul georgian nu va accepta „șantajul” Bruxellesului și că integrarea europeană trebuie să se desfășoare „cu demnitate, nu prin cerșetorie”.
Anunțul a provocat proteste de amploare în capitala Tbilisi. Mii de georgieni pro-europeni au ieșit în stradă în ultimele zile pentru a-și exprima nemulțumirea față de această decizie. Președinta Salome Zourabichvili, o susținătoare vocală a aderării la Uniunea Europeană, a criticat dur poziția guvernului, acuzându-l că „a declarat război propriului popor”. Protestele au dus la ciocniri între manifestanți și forțele de ordine și zeci de persoane au fost arestate în ultimele două zile.
La rândul său, ambasadorul UE în Georgia, Pawel Herczynski, a criticat ferm decizia guvernului, descriind-o drept „sfâșietoare” și contrară aspirațiilor majorității populației. „Ceea ce s-a întâmplat ieri contravine politicilor tuturor guvernelor anterioare ale Georgiei și dorinței marii majorități a populației. În opinia mea, este foarte trist și dureros”, a declarat Herczynski pentru agenția locală Interpress, citată de Agerpres. Acesta a subliniat că sprijinul masiv al populației pentru integrarea europeană, estimat la aproximativ 80%, ar trebui să fie un ghid pentru deciziile guvernului.
Decizia guvernului georgian survine într-un context politic tensionat, marcat de critici internaționale. Observatorii internaționali au semnalat nereguli și violențe în timpul scrutinului pentru desemnarea legislativlui, câștigat de partidul Visul Georgian. Totodată, adoptarea unei legi controversate privind „agenții străini”, considerată inspirată din legislația rusă, a atras acuzații de autoritarism la adresa Executivului de la Tbilisi.