PE cere declanșarea procedurilor articolului 7 pentru Ungaria
Parlamentul European cere declanșarea procedurii articolului 7 din Tratatul de la Lisabona împotriva Ungariei.
Lica Manolache, 13.09.2018, 10:04
Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a votat, miercuri, lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7 din Tratatul de la Lisabona contra Ungariei, informază Reuters, citat de Agerpres.
Forul european a adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, cu 448 voturi pentru, 197 voturi contra şi 48 de abţineri. Documentul denunță o serie de îngrijorări referitoare la încălcarea libertăţilor şi valorilor UE. Printre aceste se numără funcţionarea sistemului constituţional şi electoral, independenţa judiciară, corupţia şi conflictele de interese, libertatățile de exprimare, de religie, de asociere și cea academică, dreptul la tratament egal, drepturile unor minorităţi, inclusiv comunitatea Roma şi comunitatea evreiască, drepturile fundamentale ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor și altele.
Astfel, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea proceduri a articolului 7.
După votul de astăzi, statelor membre UE trebuie să aprobe constatările legislativului european printr-un vot cu o majoritate de patru cincimi din membrii Consiliului European.
Reacție furibundă a premierului maghiar
Prezent la reuniunea de la Strasbourg, premierul Ungariei, Vikor Orban, a criticat dur raportul adoptat de Parlamentu European. Șeful executivului de la Budapesta consideră votul un “abuz de putere” și o încălcare a tratatului de bază al Uniunii Europene. “Spuneţi nici mai mult nici mai puţin decât că poporul ungar nu poate decide singur ce este în propriul interes. Credeţi că ştiţi mai bine ce vrea poporul ungar”, a declarat oficialul maghiar în fața europarlamentarilor. “Ungaria va fi condamnată pentru că poporul ungar a decis că această ţară nu va fi o ţară de migranţi. Trebuie să resping ameninţările, şantajul, defăimarea de către forţele care îi susţin pe migranţi”
O reacție vehementă a venit, ulterior adoptării raportului, și din partea ministrului maghiar de Externe, Peter Szijjarto, care a anunțat că Ungaria va contesta votul de miecuri deoarece nu au fost luate în considerare și abținerile ceea ce, în opinia sa, a schimbat rezultatul votului. “Decizia de astăzi a Parlamentului European nu a fost altceva decât o răzbunare meschină a politicienilor pro-imigraţie împotriva Ungariei. […] Hotărârea a fost luată în mod fraudulos şi contravine normelor relevante prevăzute de tratatele europene.”
Fragmente din dezbaterea privind situația din Ungaria (subtitrarea în limba engleză)
Ce repecursuni are votul din Parlamentul European asupra Ungariei
Partea din articolul 7 al Tratatului UE pentru care eurodeputaţii au cerut să fie declanşată după votul de miercuri priveşte numai etapa preventivă, nu încă şi cea care prevede sancţiuni, mai informează Agerpres. Mecanismul preliminar are în vedere să se constate existența unui risc real de încălcare gravă a valorilor europene în Ungaria, în urma măsurilor întreprinse de guvernul condus de Viktor Orban.
Articolul 7 este prevăzut ca ultimă soluţie pentru a exercita presiuni asupra unei ţări unde instituţiile europene consideră că există un risc de încălcare gravă şi persistentă a valorilor UE, inclusiv a statului de drept.