Parlamentul European respinge reforma drepturilor de autor
Parlamentul European a respins joi o reformă controversată privind drepturile de autor, dezaptobată de giganții platformelor sociale, dar și de militanții pentru libertatea de exprimare
Lica Manolache, 05.07.2018, 15:39
Parlamentul European a respins joi o reformă controversată privind drepturile de autor în Uniunea Europeană. Textul de lege a fost susţinut puternic de creatori, artişti, editori de presă, dar contestat de giganţii internetului, așa-numitul grup #GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), precum și de militanţii pentru libertatea de exprimare în mediul online, au transmis agențiile de presă internaționale.
Votul din forul european de la Strasbourg a fost unul realtiv strâns. Din cei 627 de eurodeputaţi prezenți, 318 au votat împotriva textului, 278 au fost pentru, iar 31 s-au abţinut de la vot.
O victorie pentru tabăra giganților online
Prin respingerea textului, Parlamentul European nu poate începe negocierile privind reforma drepturilor de autor cu statele membre UE şi cu Comisia Europeană, mai precizează Agerpres. Documentul va ajunge din nou în dezbaterea Parlamentului European, într-o sesiune plenară din septembrie, și va fi supus unui nou vot al europarlamentarilor.
“Votul de astăzi reprezintă o victorie pentru democraţie”, a transmis EDiMA, organizație ce reunește grupul GAFA și alte mari companii online și IT precum Tripadvisor, Microsoft, Airbnb, Ebay ș.a. În tabăra companiilor online și IT s-au plasat eurodeputaţii ecologişti şi liberali, precum şi jurişti care afirmă că proiectul, în această variant, favorizează grupurile de presă cele mai cunoscute, în detrimentul mass-media independente şi start-up-urilor, cu riscul restrângerii libertăţii de exprimare.
De cealaltă, nume cunoscute din cinemtaografie, vedete ale muzicii în frunte cu Paul McCartney, reprenzentați ai presei și alți creatori de conținut au făcut un lobby puternic, în ultimele luni, pentru ceea ce au numit o modernizare a legislației europene în materie de drepturi de autor, în mediul digital. Ei doresc o remunerație corectă pentru creatori și cei care dețin drepturile de autor.
Cele mai dezbătute articole ale proiectului
Cele mai mari controverse le-au ridicat două articole ale textului legislativ ce nu a trecut astăzi de votul PE. Articolul 11 ar obliga companiile media online, inclusiv motoarele de căutare precum Google să plătească pentru fragmentele de ştiri preluate de pe site-urile ziarelor și a altor publicații.
Articolul 13 a creat și mai multă vâlvă, atât în mediul online, cât și în dezbaterile din cadrul adunării de la Strasbourg. Acesta prevede ca platfomele cu conținut video, imagini și text să instaleze filtre ca utilizatorii să fie împiedicați să publice conținut pentru care nu dețin drepturi de autor.