Parlamentul European, prima reuniune după alegeri
Parlamentul European s-a reunit în noua structură și și-au votat conducerea în care România va avea doi vicepreședinți.
Lica Manolache, 17.07.2024, 16:25
Parlamentul European (PE) a fost constituit oficial marți, la Strasbourg și a început cea de-a zecea legislatură, pentru perioada 2024-2029.
Actuala structură a forului legislativ european include 720 de locuri, cu 15 în plus față de finalul legislaturii anterioare. Peste jumătate dintre eurodeuptații aleși în scrutinul din iunie (54%) sunt la primul mandat, mai puțin decât cei din 2019 (61%). Totodată, 39% dintre deputații europeni sunt femei, o pondere aproape identică cu a fostei structuri legislative (40%). Doar cinci dintre cei 33 de eurodeputați români sunt femei (15%).
Cel mai tânăr eurodeputat este Lena Schilling din Austria (23 de ani, grupul Verzi/ALE), în timp ce Leoluca Orlando din Italia este cel mai în vârstă (77 de ani, membru al aceluiași grup politic).
Metsola, un nou mandat de președintă a PE
Actualul Parlament European este format din opt grupuri politice, cu unul mai mult decât în legislatura anterioară, dar 33 de eurodeputații rămân neafiliați.
Marți, eurodeputații au ales conducerea forului legislativ european. Roberta Metsola, a fost realeasă ca președinte al PE cu cu 562 voturi „pentru”. Contracandidata sa, Irene Montero, membră a grupului Stânga Europeană, a obținut doar 61 de voturi. Au fost 699 dintre cei 720 de eurodeputaţi și-au exprimat votul, iar 76 dintre acestea au fost nule..
Roberta Metsola (Malta) este eurodeputată din 2013. A fost aleasă prim-vicepreședintă a PE în noiembrie 2020, apoi președinta în exercițiu a forului legislativ după decesul lui David Sassoli din ianuarie 2022. În aceeași lună, Metsola a fost aleasă președintă pentru a doua jumătate a celei de a noua legislaturi.
După încheierea votului, Roberta Metsola a declarat: „Împreună, trebuie să apărăm speranța, visul care este Europa. Vreau ca oamenii să recapete un sentiment de încredere și entuziasm pentru proiectul nostru. Încrederea de a face spațiul nostru comun mai sigur, mai echitabil, mai drept și mai egal. Încrederea că împreună suntem mai puternici și mai buni. Încrederea că Europa noastră este o Europă pentru toți.”
Eurodeputații și-au ales și noul Birou, format din 14 vicepreședinți si cinci chestori. În urma votului de marți, România va avea doi vicepreședinți în actuala legislatură. Este vorba de Victor Negrescu (mebru al grupului Socialiștilor și Democraților) și Nicolae Ștefănuță, singurul independent român (Verzi/ ALE).
Ungaria, în vizorul PE după vizitele lui Orban în Rusia și China
Tot marți, un grup de 63 de eurodeputaţi din mai multe grupuri politice a cerut UE să deposedeze Ungaria, țară care deține președinția rotativă a Consiliului, de drepturile sale de vot în blocul comunitar, ca răspuns la recentele vizite ale premierului ungar Viktor Orban la Moscova şi Beijing,
Premierul maghiar s-a deplasat în Ucraina, pentru întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski, apoi în Rusia, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, şi în China, unde s-a văzut cu preşedintele chinez Xi Jinping, într-o autodeclarată „misiune de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Săptămâna trecută, Orban s-a întâlnit și cu Donald Trump, candidatul republican pentru Statelor Unite.