Parlamentul European după Brexit
Componența Parlamentului European suferă modificări importante după ieșirea Marii Britanii din structurile UE.
Lica Manolache, 31.01.2020, 18:31
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are implicații și asupra componenței Parlamentului Europeană, după data de 31 ianuarie. Nu mai puțin de 73 de locuri de eurodeputați devin vacante, iar 27 dintre acestea vor fi redistribuite către 14 state europene subreprezentate. Restul de 46 de locuri vacante ar putea fi realocate statelor europene care vor intra în UE, sau păstrate pentru a menține dimensiuni mai reduse ale instituției. Astfel, numărul parlamentarilor europeni scade de la 751 la 701 membri.
România va avea un nou reprezentant în PE
România va primi unul dintre cele 27 de noi mandate, iar noul eurodeputat va fi Victor Negrescu, social-democratul aflat pe poziția a noua pe listele PSD, la alegerile din 26 mai 2019. Un nou mandat vor primi și Suedia, Austria, Danemarca, Finlanda, Slovacia, Croația, Estonia și Polonia. Irlanda primește două mandate după redistribuire, Olanda și Italia câte trei mandate, în timp ce Spania și Franța vor avea câte cinci noi europarlamentari.
Mărimea grupurilor politice din PE înainte și după Brexit (Sursa: EPRS)
Ce grupuri politice pierd cele mai multe mandate după Brexit
Redistribuirea locurilor deținute de britanici produce modificări și în grupurile politice din forul legislativ european. De la 1 februarie, Partidul Popular European, cel mai mare grup politic, va avea cinci noi membri, fără să piardă niciun loc din cele deținute. Grupul Socialist-Democrat scade cu șase membri (10 ieșișiri și patru noi intrări), Grupul Renew Europe pierde 11 locuri (17 plecați, 6 nou intrați), Grupul Identitate și Democrație se mărește cu trei eurodeputați și depășește Grupul Verzilor care se diminuează cu șapte mandate. Grupul neafiliaților este cel mai afectat prin pierderea a 26 de mandate, în timp ce conservatori și reformiștii europeni rămân cu trei mandate mai puțin, iar Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică pierde un mandat.
Moment emoționant în PE la despărțirea de colegii britanici
Despărțirea de Uniunea Europeană la trei ani și jumătate de la referendumul organizat în Marea Britanie a fost marcată în Parlamentul European printr-un moment ce a stârnit emoție.
Eurdeputații au purtat eșarfe marcate cu mesajul „Uniți în diversitate” și au cântat celebra piesă „Auld Lang Syne”, un cântec scoțian intonat de britanici de Anul Nou și în alte momente de rămas bun.
Nu au lipsit nici mesajele de prietenie și de regret din partea demnitarilor europeni. „Vă vom iubi mereu şi nu vom fi niciodată departe. Ne veţi lipsi”, le-a transmis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, eurodeputaţilor britanici.
„Regret că Regatul Unit a ales să fie solitar, în loc să fie solidar. Este, în mod evident, o zi tristă şi gravă. Este o slăbire pentru ambele părţi”, a transmis negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier.
De cealaltă parte, Partidul Brexit a sărbătorit momentul și a părăsit sediul PE însoțiți de muzica unui cimpoi și agitând drapelul Marii Britanii. „Goodbye! Nu vom reveni”, a spus Ann Widdecombe, eurodeputat din partidul mai sus numit și una dintre cele mai vehemente voci pro-Brexit.