Pachetul anual de extindere al UE
Comisia Europeană a adoptat pachetul de extindere cu actualizări asupra evoluției statelor candidate la aderare, inclusiv pentru Republica Moldova și Ucraina.
Lica Manolache, 31.10.2024, 13:26
Comisia Europeană a adoptat, miercuri, pachetul său de extindere anual, care include o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de țările candidate la aderare. Evaluările sunt însoțite de recomandări și orientări privind prioritățile de reformă, precizează Executivul european.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Având în vedere contextul geopolitic tensionat, este mai necesar ca oricând să finalizăm reunificarea continentului nostru, sub semnul acelorași valori ale democrației și statului de drept. Am făcut deja progrese importante în ultimii ani în direcția integrării noilor state membre. Iar extinderea va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”.
Procesul de extindere include, la sud, țările din Balcanii de Vest (Albania, Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Kosovo) și Turcia. La est, țările aflate pe drumul către aderare sunt Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Însă, progresele făcute de aceste state variază, cu rezultate semnificative înregistrate în ultimii ani de unele dintre candidate, precizează Comisia.
Astfel, În iunie 2024, conferința interguvernamentală a confirmat că Muntenegru îndeplinește criteriile intermediare privind statul de drept, fiind posibilă închiderea provizorie a unor capitole în măsura îndeplinirii condițiilor. Totuși, sunt necesare progrese suplimentare în domeniul justiției.
În Albania, negocierile privind elementele fundamentale au fost deschise în octombrie 2024. Autoritățile trebuie să accelereze reformele în domenii cheie precum statul de drept, combaterea corupției și libertatea mass-media.
Macedonia de Nord trebuie să continue reformele în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției și al întăririi încrederii publice în sistemul judiciar. Procesul de revizuire a acquis-ului a fost finalizat în decembrie 2023.
Serbia a îndeplinit criteriile pentru deschiderea capitolului privind competitivitatea și creșterea economică, concentrându-se pe statul de drept și un mediu favorabil pentru societatea civilă și mass-media. Autoritățile trebuie să depună eforturi mai mari pentru a combate dezinformarea și manipularea informațiilor străine.
Bosnia și Herțegovina a făcut progrese notabile în domenii precum securitatea și justiția, iar în martie 2024, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare, Comisia pregătind acum cadrul de negociere.
Kosovo a depus o cerere de aderare în decembrie 2022 și a realizat progrese în combaterea criminalității organizate și îmbunătățirea mediului de afaceri. Statul de drept, administrația publică și libertatea de exprimare sunt capitole care trebuie să înregistreze mai multe progrese.
Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina recunoaște eforturile de reformă ale acestei țări, Comisia așteptând să deschidă negocieri tematice odată ce Ucraina îndeplinește toate condițiile, cu un posibil start în 2025.
Republica Moldova continuă reformele în pofida presiunilor externe, în special din partea Rusiei. Începerea negocierilor tematice este planificată pentru 2025, condiționată de îndeplinirea cerințelor UE. Desigur, rezultatul alegerilor prezidențiale și a celor legislative de anul următor pot avea un mare impact în statul vecin care se confruntă cu interfernțe ruse.
Deși Georgia a primit statutul de țară candidată, procesul de aderare este afectat de deficiențele din alegerile parlamentare din octombrie 2024, subliniind necesitatea unei reforme electorale.
Negocierile cu Turcia rămân suspendate din cauza preocupărilor privind drepturile fundamentale și statul de drept. Relațiile UE-Turcia au fost însă marcate de un angajament strategic în 2024, vizând dialogul pe teme de interes comun.
De la București, ministerul de externe a salutat evaluare Comisiei Europene, în special partea legată de Republica Moldova: „Împărtășim evaluarea pozitivă a Comisiei Europene, care evidențiază că eforturile realizate de autoritățile pro-europene de la Chișinău au avut ca rezultat progrese semnificative în implementarea reformelor esențiale necesare procesului de integrare europeană şi apropierii de UE şi trasează calea de urmat pentru definitivarea acestora”, se arată într-un comunicat al MAE.