Noi sancțiuni împotriva Rusiei
UE pune în aplicarea un nou pachet de sancțiuni care vizează prețul petrolului, accesul la bunurile produse în UE, limitarea exporturilor Rusiei, car și excluderea cetățenilor comunitari din conducerea companiilor de stat rusești.
Lica Manolache, 06.10.2022, 17:12
Uniunea Europeană pune în aplicare al optulea pachet de sancțiuni include noi interdicții pentru importurile de produse rusești care vor duce la pierderi suplimentare de venituri estimate la 7 miliarde de euro pentru Rusia. Produsele din oțel finite și vele semifabricate, materialele plastice, vehiculele, textilele, mașinile și aparatele, încălțămintea sunt câteva din bunurile incluse pe lista importurilor restricționate.
UE nu mai exportă cărbune către Rusia
Uniunea Europeană a lărgit și lista restricțiilor pentru exporturi cu scopul de a reduce accesul capacitatea Rusiei de a dezvolta sectorul de apărare și securitate. Astfel, sunt interzise exporturile UE de cărbune cocsificabil, utilizat în fabricile industriale rusești, componente electronice ce pot fi utilizate în componența armelor rusești, articole tehnice utilizate în sectorul aviației, precum și anumite substanțe chimice.
Noile sancțiuni adresate regimului de la Kremlin include și baza legală pentru plafonarea prețului petrolului rusesc prin care se țintește o stabilizare a pieței mondiale a țițeiului și diminuarea veniturilor obținute de Rusia, a anunțat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
Sancțiunile anunțate de către Bruxelles vizează și resursa umană din Europa, folosită de către companiile de stat rusești. Prin implementarea pachetului, li se interzice cetățenilor din blocul comunitar să ocupe posturi în conducere ale anumitor întreprinderi de stat. Guvernul Rusiei și peroanele juridice stabilite în Rusia nu vor mai putea beneficia de o serie de servicii printre care consultanța IT sau cea juridică.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță noul pachet de sancțiuni (video în limba engleză)
Sancțiunile UE au produs o scădere considerabilă a PIB-ului UE
Reprezentanța Comisiei Europene în România a comunicat o serie de date despre impactul sancțiunilor impuse Rusiei până a acest moment. Astfel, PIB-ul Rusiei ar putea scădea cu peste 11 puncte procentuale în 2022, cu puține posibilități de redresare în următorii doi ani.
Importurile Federației Rusiei s-au diminuat cu 35,2%, în timp exporturile au scăzut cu 30,9%. Un declin major s-a înregistrat la livrările de echipamente informatice car au scăzut în luna iunie cu 79% față de luna februarie a acestui an.
50% din activele Băncii Centrale a Rusiei sunt înghețate
Sancțiunile au produse efecte și asupra sistemului financiar prin înghețarea a unei jumătăți din activele Băncii Centrale a Rusiei. Totodată, 75% din sectorul bancar al Rusiei face obiectul unor sancțiuni, iar Rusia a mai pierdut în urma măsurilor UE companii care reprezentau 40% din PIB.
Sancțiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc eficiente. Ele afectează capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme și de a le repara pe cele existente, precum și împiedică transportul de materiale. Implicațiile geopolitice, economice și financiare ale agresiunii continue a Rusiei sunt clare, deoarece războiul a perturbat piețele globale de mărfuri, în special pentru produsele agroalimentare și energie. UE continuă să se asigure că sancțiunile sale nu au impact asupra exporturilor de energie și agroalimentare din Rusia către țări terțe, a transmis Comisia Europeană.