Noi progrese în campania de vaccinare a populației UE
Lica Manolache, 11.03.2021, 12:45
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat joi autorizarea utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson& Johnson (J&J) împotriva COVID-19, informează agenția Reuters citată de Agerpres. Este cel de-al patrulea vaccin care va fi distribuit în spațiul comunitar, după cele dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, însă primul pentru care este nevoie de administrarea unei singure doze și este recomandat pentru imunizarea persoanelor de peste 18 ani.
Primele doze ale vaccinului J&J sosesc în aprilie
Compania J&J a încheiat contracte pentru furnizarea către statele UE a cel puţin 200 de milioane de doze anul acesta, iar livrările ar trebui să înceapă din luna aprilie.
Cu această ultimă opinie pozitivă autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea încă o opțiune pentru a combate pandemia și proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke.
Vaccinul numit Janssen, după unitatea companiei farmaceutice care l-a dezvoltat, urmează să fie autorizat de Către Comisia Europeană care a comunicat prin rețeua Twotter: Vaccinul este sigur și eficient. Vom asigura rapid acordarea autorizației de introducere pe piață.”
Pfizer suplimentează numărul de doze care vor ajunge luna aceasta în UE
Alte vești bune pentru campanie de vaccinare a UE au venit miercuri, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat furnizarea a patru milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID produs de Pfizer care se vor îndrepta către zonele cu multe îmbolnăviri și în regiunile de frontieră ale statelor membre.
Sunt încântată să anunț astăzi un acord cu BioNTech-Pfizer, în urma căruia se vor oferi statelor membre patru milioane de doze de vaccin înainte de sfârșitul lunii martie, care vor fi livrate în plus față de dozele planificate până în prezent. Acordul va ajuta statele membre în eforturile lor de a menține sub control răspândirea noilor variante ale coronavirusului, a declarat Ursula von der Lyen, conform unui comunicat al Executivului european.
Vaccinul rusesc Sputnik V, tot mai aproape de utilizare în UE
Serul rusesc pentru imunizarea împotriva noului coronavirus este tot mai aproape de statele europene. Rusia a ajuns marți la un acord cu firma Adienne Pharma & Biotech SA pentru a produce vaccinul Sputnik V în regiunea Milano din Italia. Anunțul vine la câteva ziledupă ce Agenția Europeană a medicamentului a început examinarea serului.
Totuși, şefa consiliului de administraţie al EMA, Christa Wirthumer-Hoche, a sfătuit autoritățile din statele UE să nu acorde o autorizație națională până când producătorul nu oferă documentația completă.
Se poate compara puţin cu ruleta rusească. Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. Deocamdată nu avem date despre efectele secundare la persoanele vaccinate. Suntem în necunoscut şi de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie națională de urgenţă”, a declarat oficialul EMA pentru postul public de radio austriac ORF.
Declarația a nemulțumit profund partea rusă care a cerut scuze publice: Cerem să primim scuze publice de la Christa Wirthumer-Hoche pentru comentariile sale negative asupra statelor UE care aprobă Sputnik V. Comentariile sale ridică întrebări serioase cu privire la posibile interferenţe politice în revizuirea în curs a EMA”, a transmis Centrul Național Gamaleya, producătorul vaccinului Sputnik V.
Ce state UE folosesc deja vaccinul rusesc
Vaccinul Sputnik V este deja folosit în Ungaria, stat care a aprobat și vaccinul produs în China, Sinopharm, cel cu care s-a imunizat chiar premierul Ungariei, Viktor Orban. Alte două state membre, Cehia și Slovacia, au comandat vaccinul rusesc pentru a compensa livrările întârziate ale vaccinurilor comandate de Uniunea Europeană.
Discuții au existat, de asemenea, și între premierul austriac, Sebastian Kurz, și președintele rus, Vladimir Putin, pentru utilizarea vaccinului Sputnik V în Austria.