Noi produse din tutun, interzise pe piața comunitară
Uniunea Euorpeană interzice și produsele din tutun încălzit aromatizate, un nou pas către reducerea numărului de fumători la 5% din populație.
Lica Manolache, 25.11.2022, 21:19
Interdicția privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare începând cu 23 noiembrie, în statele membre ale Uniunii Europene. Decizia vine ca urmare a creșterii semnificative din ultimii ani a vânzărilor de astfel de produse din tutun pe teritoriul comunitar.
Tutunul încălzit cu arome iese de la comercializare în octombrie 2023
Produsele nu vor dispărea instant din magazine deoarece cele 27 de țări membre au la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva în legislația lor națională. Noile norme vor deveni aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, dată la care expiră și perioada de tranziție de trei luni acordată pentru epuizarea stocurilor existente de produse din tutun încălzit aromatizate.
Scoaterea de la comercializare a acestor produse va contribui la atingerea obiectivului de a crea o generație fără tutun, transmite Comisia Europeană care reiterează ținta stabilită în Planul european de combatere a cancerului de a reduce numărul de europeni acre folosesc tutunul la o pondere de 5% din populație până în 2040.
Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: “Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse.
Bruxelles-ul nu a publicat date legate de numărul cetățenilor europeni care consumă produse din tutun încălzit. Însă, potrivit Eurostat, aproape 2 din 10 europeni (18,4%) cu vârsta de cel puțin 15 ani s-au declarat fumători zilnici. 12,6% din populația UE consumat mai puţin de 20 de țigări pe zi, în timp ce 5,9% a consumat zilnic 20 sau mai multe țigări.
Ponderea fum[torilor de țigarete în statele UE / Sursa: Eurostat
Bulgaria, țara UE cu cei mai mulți fumători / România, în media UE
Bulgaria deține cea mai mare pondere de fumători care consumă tutun zilnic (28,7%), în timp ce Suedia are cel mai redus procent de fumători în rândul statelor UE (6,4%). România se află foarte aproape de media Uniunii, cu o pondere a fumătorilor de 18,7%. Cei doi poli se păstrează și în cazul fumătorilor care au consumat zilnic cel puțin un pachet de 20 de țigarete: la 12,9% în Bulgaria și numai 1% în Suedia.
Cu excepția Suediei și Danemarcei, ponderea fumătorilor zilnici este mai ridicată în rândul bărbaţilor decât a femeilor în toate statele membre UE. Astfel, 22,3% din bărbații cu vârsta de 15 ani sau mai mult fumau zilnic țigări, față de un nivel de 14,8% în cazul femeilor.
Datele Eurostat sunt valabile pentru anul 2019 și este de așteptat ca numărul fumătorilor să fie în scădere, având în vedere măsurile de descurajare a fumatului și continua creștere a accizei pentru țigarete în statele membre.