Noi obiective privind absorbțiile de carbon
Un nou text legislativ, aprobat în Parlamentul European, propune accelerarea reducerii gazelor cu efect de seră până la finalul deceniului în curs.
Lica Manolache, 15.03.2023, 14:43
Parlamentul European a votat o nouă lege care prevede o creștere a obiectivului privind absorbanții din sectorul utilizării terenurilor și silviculturii pentru a reduce, până în 2030, gazele cu efect de seră cu până la 57% comparativ cu 1990. Revizuirea regulamentului referitor la sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinației terenurilor și silviculturii (LULUCF) a fost aprobată, marți, de către eurodeputați. Regulamentul urmărește îmbunătățirea absorbanților naturali de carbon, pentru a ajuta la îndeplinirea scopului prevăzut în Pactul Verde european: neutralitatea climatică a UE până în 2050.
Schimbările aduse LULUCF în Parlamentul European înseamnă obiective mai ambițioase privind îmbunătățirea absorbanților de carbon, atât la nivelul blocului comunitar, cât și la nivel național. Astfel, obiectivul UE referitor la absorbțiile nete de gaze cu efect de seră (GES) în sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinației terenurilor și silviculturii este de 310 milioane de tone de CO2, ceea ce înseamnă o diferență de 15% față de valoarea actuală. De asemenea, va crește cu două puncte procentuale și obiectivul de reducere a emisiile de gaze cu efect de seră din Uniune la 57%, comparativ cu nivelurile din 1990.
Cele 27 de state membre UE vor avea obiective obligatorii la nivel național pentru 2030, pornind de la nivelurile recente de absorbție și de la potențialul lor de creștere. Normele actuale rămân în vigoare până în 2025, iar țările Uniunii au obligația de a menține emisiile din sectorul LULUCF sub cantitatea de emisii absorbite. Începând cu 2026, obiectivele anuale obligatorii vor înlocuite, iar țările sin blocul comunitar vor avea la dispoziție un buget pentru perioada 2026-2029.
Cu ajutorul fondurilor, cele 27 de state membre pot cumpăra sau vinde credite pentru absorbții, iar, în cazul producerii unor dezastre naturale, vor primi compensații prin intermediul unui mecanism dedicat, precizează Parlamentul European. În același timp, țările UE vor avea obligația să adopte măsuri corective dacă nu reușesc să se apropie de obiectivele asumate. Ratarea obiectivului atrage sancționarea care prevede c[ “la ținta lor pentru 2030 se va adăuga 108% din nivelul de GES care depășește bugetul prevăzut pentru perioada 2026-2029.
Comisiei Europene îi revine responsabilitatea de a se asigura că obiectivul Uniunii Europene este atins. Astfel, Executivul comunitar va înainta un raport intermediar în termen de șase luni de la prima evaluare la nivel mondial convenită în temeiul Acordului de la Paris și poate veni cu propuneri legislative, dacă este nevoie.
Textul privind revizuirea LULUCF, aprobat de PE cu 479 voturi pentru, 97 voturi împotrivă și 43 abțineri, urmează să fie aprobat oficial de către Consiliul UE.
Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare producător de emisii de carbon, după China și Statele Unite, fiind urmată de India și Rusia.