Noi norme privind calitatea aerului în UE
Parlamentul European a aprobat norme mai stricte privind calitatea aerului. Cetățenii vor putea beneficia de despăgubiri din partea statului dacă starea de sănătatea are de suferit din cauza poluării.
Lica Manolache, 24.04.2024, 16:35
Parlamentul European a dat undă verde acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu țările UE privind noi măsuri de îmbunătățire a calității aerului în UE. În ședința de miercuri, 381 de eurodeputați au votat pentru, însă au existat 225 de voturi împotrivă şi 17 abțineri.
Potrivit unui comunicat al forului legislativ european, acordul vine cu noi norme pentru ca aerul să fie mai puțin dăunător sănătății umane, ecosistemelor naturale şi biodiversității.
Mai multă transparență în monitorizarea calității aerului
Acordul prevede limite şi obiective mai stricte ce trebuie atinse până în anul 2030 în ceea ce privește poluanții cu impact grav asupra sănătății umane, precum particulele în suspensie (PM2,5, PM10), dioxid de azot (NO2) şi dioxid de sulf (SO2). Cele 27 de state membre au dreptul de a solicita ca termenul pentru 2030 să fie amânat cu maximum zece ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.
Prin acest acord, cetățenii europeni afectați de poluarea aerului vor putea deschide acțiuni în instanță, dacă normele naționale sunt încălcate. Aceștia vor avea dreptul și la despăgubiri în cazul în care sănătatea lor a fost deteriorată. Totodată, rețeaua de e puncte de monitorizare a calității aerului în mediul urban va fi extinsă, iar indicatorii de calitate a aerului vor fi puși la dispoziția publicului și vor putea fi comparați pe teritoriul întregului bloc comunitar.
Deputatul Javi Lopez, raportor al acordului a subliniat importanța revizuirii normelor privind calitatea aerului: „Prin actualizarea standardelor de calitate a aerului, dintre care unele au fost stabilite cu aproape două decenii în urmă, poluarea va fi redusă la jumătate în întreaga UE, deschizând calea pentru un viitor mai sănătos şi mai sustenabil. Datorită Parlamentului, normele actualizate îmbunătățesc monitorizarea calității aerului şi protejează mai eficient grupurile vulnerabile.”
300.000 de europeni mor anual din cauza poluării aerului
Legea revizuită urmează să adoptată şi de Consiliu, iar ulterior va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. După intrarea în vigoare, statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a aplica noile norme.
Poluarea atmosferică continuă să fie principala cauză de deces prematur în UE, cu aproximativ 300.000 de decese pe an, a mai transmis Parlamentul European. Consumul de energie și agricultura reprezintă cea mai mare sursă de poluare atmosferică din Europa.
Potrivit Agenției Europene de Mediu, 97% din populația urbană a UE a fost expusă în 2021 la concentrații de particule fine în suspensie (PM2,5) peste nivelul recomandat în cele mai recente orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Și expunerea la alți poluanți a depășit nivelurile recomandate. Poluanții pot duce la boli respiratorii, precum și la cancer pulmonar și la accidente vasculare cerebrale.
Sursa infografice. Consiliul UE, Agenția Europeană de Mediu