Noi norme privind ambalajele folosite în UE
Uniunea Europeană sporește măsurile pentru protecția mediului cu unu nou set de norme privind ambalajele folosite în comerț care va stimula reutilizarea și reciclarea acestora.
Lica Manolache, 04.12.2022, 15:39
Comisia Europeană înaintează o propunere de revizuire a legislației care include noi norme de gestionare a ambalajelor care creează din ce în ce mai multe deșeuri, și, precizează Executivul comunitar, frustrează consumatorii europeni care generează anual în jur de 180 de kilograme de deșeuri / cap de locuitor provenite din ambalaje. Cifrele mai arată că jumătate din hârtia folosită în UE și 40% din materialele plastice sunt folosite pentru fabricarea ambalajelor.
Odată ce noile norme vor fi adoptate în cele 27 de state membre, unele forme de ambalare vor dispărea din comerț. Sunt vizate ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, dar și alte ambalaje în miniatură, inclusiv cele din camere de hotel. Vor fi interzise și ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele.
În același timp, normele propuse vor încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani. Astfel, comercianții vor trebui să pună la dispoziție ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile pentru o cotă din produsele lor. Măsura se va aplica, spre exemplu, pentru băuturile și mâncărurile la pachet sau pentru livrările de produse prin comerțul electronic. Vor fi stabilite anumite standarde pentru formatele ambalajelor, dar și o etichetare mai clară a ambalajelor reutilizabile. De asemenea, noile ambalaje de plastic vor conține rate obligatorii de material reciclat pe care producătorii vor fi obligați să le includă.
Hârtia și cartonul adună peste 40% din deșeurile provenite din ambajale – estimare pentru 2020 / Sursa: Eurostat
Comisia a luat în calcul și confuzia privind sortarea ambalajelor în recipientele de reciclare. De aceea, fiecare ambalaj va purta o etichetă care să indice din ce material este fabricat și în ce flux de deșeuri ar trebui să fie plasat, etichetă ce va fi aplicată și pe Containerele de colectare a deșeurilor. Simboluri de reciclare vor fi uniformizate pentru toate statele Uniunii Europene.
Bruxelles-ul mai țintește prin aceste măsuri să stimuleze industria cu noi oportunități de afaceri, în special pentru IMM-uri, să diminueze nevoia de materiale prime virgine, sporind, totodată, capacitatea de reciclare a statelor UE. Astfel, Europa va fi mai puțin dependentă de importurile din afara granițelor și va reduce consumul de resurse primare.
Executivul european mai subliniază că măsurile propuse ar urma să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de ambalaje la 43 de milioane de tone, comparativ cu 66 de milioane dacă legislația nu ar fi modificată. Reducerea este echivalentă cu emisiile anuale ale Croației. Un alt aspect pozitiv este reducerea apei utilizate pentru producția ambalajelor cu 1,1 milioane metri cubi, iar costurile prejudiciilor aduse mediului vor scădea cu aproape 6,5 miliarde de euro față de scenariul de referință pentru 2030.
Propunerile constituie elemente-cheie ale Planului de acțiune pentru economia circulară din cadrul Pactului verde european și ale obiectivului fixat de acesta de a face ca produsele sustenabile să devină norma, a mai transmis Comisia Europeană.
Deșeurile din plastic generate și reciclate în UE, provenite din ambalaje – cifre exprimate în kilograme per capita / Sursa: Eurostat