Nivelul prețurilor în Uniunea Europeană
România și Bulgaria au cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană pentru bunuri de consum, arată Eurostat.
Lica Manolache, 21.06.2022, 17:04
România și Bulgaria au avut cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană anul trecut, potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), cu 56% din media europeană. Cele două state au fost urmate de Polonia, unde prețurile s-au situat la 60% din media europeană.
Nivelul prețurilor pentru bunurile de consum şi servicii în spațiul comunitar a variat semnificativ anul trecut între cele 27 de state membre. Cel mai ridicat nivel al prețurilor s-a înregistrat în Danemarca şi Irlanda, ambele cu 140% din media europeană. În urma celor două țări se află Luxemburg (132% din media UE), Suedia (128%) şi Finlanda (126%).
România are cele mai ieftine alimente din UE
Țara noastră a avut în 2021 vele mai mici prețuri pentru alimentele şi băuturile nealcoolice (69% din media UE), urmată de Polonia (72%). În schimb cele mai scumpe produse din categoria menționată au fost în Luxemburg (125% din media UE), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).
Cel mai mari diferențe ale nivelului prețurilor între statele UE s-au înregistrat în domeniul HoReCa. Astfel, prețurile din restaurante și hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai mari în cea mai scumpă țară față de cea mai ieftină. Bulgaria a avut cele mai reduse prețuri, la 46% din media Uniunii, urmată de România (54%) şi Ungaria (62%). La popul opus se situează Danemarca (155% din media UE), Suedia (137%) şi Finlanda (133%).
Nivelul prețurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Europa / Sursa: Eurostat
Irlanda, prețuri duble față de media UE la alcool și tutun
Diferențe mari de prețuri sa-au înregistrat și la băuturile alcoolice și produsele din tutun. Și aici, bulgarii au plătit cel mai puțin în 2021, respectiv 64% din media UE. În Polonia prețurile au ajunsa la 72% din media ue iar în Ungaria la 79%. De departe, alcoolul și tutunul a avut prețurile cela mai ridicate în Irlanda (205%), urmată de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca şi Franța (ambele 134%). Eurostat precizează că aceste variațiile de preț sunt provocate de diferențele de impozitare în cele 27 de țări membre.
Pentru îmbrăcăminte, diferențele de preț au fost mai reduse în rândul statelor membre UE, de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.
Disparităţi reduse se înregistrează şi la echipamentele de transport personal. Cele mai ieftine produse din această categorie au fost în Polonia (81% din media UE), iar cele mai scumpe în Danemarca (138%). Nici produsele electronice de consum nu au variat mult ca preț, cele mai ieftine fiind în Polonia (88% din media UE) iar cele mai scumpe în Ţările de Jos (113%).