Nivelul de educație financiară al cetățenilor UE
Românii consideră ca au o educație financiară mai bună decât alți compatrioți, însă testarea cunoștințelor situează România pe ultimul loc în Europa, potrivit unui studiu Eurobarometru.
Lica Manolache, 18.07.2023, 18:10
Un sondaj Eurobarometru a analizat cultura financiară a cetățenilor europeni iar rezultatele arată că numai 18% dintre aceștia au un nivel ridicat al cunoștințelor. Aproape două treimi dintre europeni (64%) au un nivel mediu, în timp ce alți 18% dintre respondenții la sondaj se află la un nivel scăzut al educației financiare. Ponderea diferă mult întrec cele 27 de state membre, cu peste un sfet din populație care înregistrează un nivel ridicat de educație financiară în Țările de Jos, Suedia, Danemarca și Slovenia.
România se află sub media europeană, cu numai 12% din populație la un nivel ridicat de cultură financiară. Alți 74% dețin un nivel mediu de cunoștințe, iar 14% au un nivel scăzut. Întrebați de nivelul cunoștințelor financiare în comparație cu alți cetățeni din țara lor, românii se situează pe prima poziție în rândul statelor UE. Peste jumătate dintre respondenții din țara noastră (51%) dintre respondenții din România descriu cunoștințele lor generale financiare ca fiind foarte ridicate sau destul de ridicate în comparație cu alți români.
Doar 7% dintre români consideră că nivelul educației financiare este sunt foarte scăzută sau destul de scăzute, față de alți cetățeni din țară. La celălalt pol, mai puțin de unul din cinci respondenți evaluează cunoștințele lor financiare ca fiind foarte ridicate sau destul de ridicate în comparație cu cetățenii din țara lor în Portugalia (16%), Italia (18%) și Austria (18%).
Numărul de răspunuri corecte pentru cinci întrebări care testează cunoștințele financiare
Însă, sondajul Eurobarometru a inclus și un set de cinci întrebări privin cunoștințele financiare, iar România a avut cel mai scor, cu doar 13% dintre respondenți care au răspuns corect la patru sau cinci dintre întrebările adresate, o pondere aflată la jumătatea mediei celor 27 de țări UE (26%). De cealaltă parte, Olanda (43%), Danemarca și Finlanda (ambele cu 40%) au înregistrat cele mai multe răspunsuri corecte.
În ceea ce privește serviciile financiare digitale, majoritatea respondenților români au spus că se simt “foarte confortabili (44%) să le utilizeze, cu opt puncte procentuale peste media UE27 (36%). De asemenea, românii au mai multă încredere în sfaturile financiare primite din partea băncii sau asiguratorului cu care lucrează. Astfel 8% dintre cei chestionați în țara noastră sunt foarte încrezători în aceste sfaturi (6% media UE) și 38% acordă ceva încredere acelorași consultați financiari (32% media UE).
Grafic sus: Îmi monitorizez chetuilelile / Grafic jos: Îmi setez obiective financiare pe termen lung și încerc să le ating
Participanții la sondaj au fost întrebați și cât timp ar putea continua să-și acopere cheltuielile de trai fără a se împrumuta sau a se muta din locuință, în cazul în care și-ar pierde principala sursă de venit. Dacă o treime dintre respondenții europeni (33%) spun că pot rezista șase luni sau mai mult, doar 23% dintre români au oferit același răspuns. De altfel, 25% dintre cei chestionați în România au spus că nu au economii pentru situații de urgență, față de 16% media europeană.
Datele Eurobarometrului mai arată că majoritatea respondenților se simt nu prea încrezători (32% media UE și 39% în România) sau deloc încrezători (22% media UE și 23% în România) că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil după vârsta de pensionare.
Nivelul general al cunoștințelor generale despre finanțe în statele UE (Nivel ridicat – Albastru / Nivel mediu – Verde / Nivel scăzut – Portocaliu)