Negocierile post-Brexit bat pasul pe loc
Negocierile post-Brexit nu avansează și cresc temerile privind lipsa unei înțelegeri privind acordul comercial până la finalul anului.
Lica Manolache, 07.06.2020, 20:15
Noua rundă de negocieri între Londra şi Bruxelles privind relațiile post-Brexit între Regatul Unit și UE s-a încheiat fără progrese semnificative, potrivit mesajelor transmise de cei doi șefii ai echipelor de negociere, David Frost, din partea Marii Britanii și Michel Barnier, reprezentantul Uniunii, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Progresele rămân limitate, dar discuțiile noastre s-au purtat într-un ton pozitiv, a transmis David Frost după întâlnirea de vineri. Ne apropiem de limitele a ceea ce putem obține în formatul negocierilor la distanță. Dacă vrem să facem progrese, atunci este clar că trebuie să intensificăm şi să accelerăm lucrul”, a mai precizat britanicul despre discuțiile purtate prin videoconferință din cauza pandemiei de coronavirus.
Micehl Barnier: “Nu putem continua așa la nesfârșit”
Michel Barnier și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa progreselor în cadrul unei teleconferințe de presă: “Săptămâna aceasta nu am avut zone semnificative de progres. Nu putem continua așa la nesfârșit.”
Negociatorul-șef al Uniunii Europene a reiterat propunerea blocului comunitar de prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit dincolo de data de 31 decembrie, însă premierul britanic, Boris Johnson, și-a exprimat în repetate dorința de a nu prelungi perioada de tranziție, considerând termenul suficient pentru a ajunge la un acord de liber schimb.
Europenii speră la un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce britanicii doresc doar un acord clasic de liber schimb, asemănător celui încheiat de UE cu Canada.
Marea Britanie este dispusă să facă eforturile necesare pentru a se ajunge la o înţelegere cu UE cel puţin asupra liniilor generale ale unui acord echilibrat”, a subliniat David Frost.
Pescuitul, motiv de dispută între UE și Marea Britanie
Acordul dorit de britanici are trebui să țină cont de cele două principale subiecte de divergenţă: refuzul Regatului Unit de a se alinia normelor UE (aşa-numitul level playing field” cerut de Bruxelles) şi poziţia Marii Britanii privind dosarul pescuitului.
Bruxelles-ul vrea ca acordul comercial cu Marea Britanie să includă accesul pentru pescarii europeni în apele britanice, în aceleaşi condiţii ca şi până acum, cerinţă cu care reprezentanţii sectorului britanic de pescuit nu sunt de acord.
Cele două tabere își pun acum speranţele pentru ieșirea din acest blocaj în întâlnirile pe care premierul britanic Boris Johnson le va avea la sfârşitul lunii cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că indiferent dacă va exista sau nu un acord Regatul Unit va părăsi piaţa unică europeană şi uniunea vamală europeană şi a cerut mediului de afaceri să se pregătească pentru aceasta.