Măsuri pentru combaterea violenței împotriva femeilor în UE
Uniunea Europeană înființează un număr unic de telefon pentru victimele violenței împotriva femeilor.
Lica Manolache, 28.11.2022, 14:04
Comisia Europeană a înființat o linie telefonică la nivelul UE pentru liniile telefonice de asistență destinate victimelor violenței împotriva femeilor. Numărul de telefon 116 016 va servi la combaterea violenței împotriva femeilor și la asistarea victimelor, în conformitate cu Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025 și cu propunerea de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, a comunicat Executivul european.
Una din trei femei, victimă a violenței fizice sau sexuale
Deja 15 state membre s-au angajat să-și armonizeze liniile de asistență telefonică existente pentru victimele violenței împotriva femeilor cu noul număr european, termenul limită pentru toate țările UE fiind sfârșitul lunii aprilie a anului următor.
Faptele sunt șocante”, transmite Comisia Europeană. “Una din trei femei din UE și din întreaga lume a fost victima violenței fizice sau sexuale. În prezent, una din cinci fete tinere este abuzată sexual. (…)Este inacceptabil ca în secolul al XXI-lea femeile și fetele să continue să fie abuzate, hărțuite, violate, mutilate sau forțate să se căsătorească. Ne menținem ambiția de a pune capăt violenței împotriva femeilor în interiorul și în afara UE.”
Linia telefonică a fost înființată pe 25 noiembrie, dată la care este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, după ce pe 8 martie 2022, de Ziua Internațională a Femeii, Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Scopul acestei directive este să asigure incriminarea formelor grave de violență împotriva femeilor, cum ar fi violul, mutilarea genitală feminină și violența cibernetică bazată pe gen, inclusiv hărțuirea cibernetică și partajarea fără consimțământ a imaginilor intime.
Jumătate din femeile din întreaga lume sunt victime ale vionenței online (video în limba engleză)
Creștere masivă a violenței în cuplu și în mediul online
De altfel, ultimii ani de pandemie au condus la o creștere dramatică a violenței împotriva femeilor pe rețelele sociale și pe internet în general. De aceea, Parlamentul European a solicitat UE, la finalul anului trecut, să adopte o definiție comună a violenței online bazate pe gen și să o facă pedepsibilă prin lege, cu pedepse minime și maxime armonizate pentru toate statele.
Hărțuirea online, urmărirea online (cyber stalking), încălcarea intimității, înregistrarea și distribuirea de imagini cu agresiuni sexuale, controlul sau supravegherea la distanță (inclusiv cu aplicații spion), amenințări și îndemnuri la violență, incitare la ură sexistă, încurajarea auto-vătămării, accesul nelegitim la mesaje sau conturi pe rețele sociale, încălcarea interdicțiilor de comunicare impuse de tribunale, și traficul de ființe umane sunt faptele ce ar trebui pedepsite conform propunerii forului legislativ european.
Totodată, Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a publicat, tot la 25 noiembrie, un raport în care se subliniază că femeile și fetele sunt mult mai des expuse la violența cibernetică față de bărbați. Mai mult, victimele pot suferi consecințe grave care au ca rezultat vătămări și suferințe fizice, sexuale, psihologice sau economice. În multe cazuri, femeile și fetele decid să se retragă din mediul online, se izolează și, drept urmare, pot pierde oportunități de a-și construi educația, cariera profesională și rețelele de sprijin.
Raportul în limba engleză poate fi citit integral aici.
Numărul de femei care și-au pierdut viața din cauza violenței domestice (membre ale familiei/ partener de viață) la suta de mii de femei în statele UE -2017 (Sursa: Eurostat, citată de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei. Pentru România și alte câteva state UE nu sunt colectate datele privind persoanele ucise care fac parte din familie)