Măsuri în sprijinul crescătorilor de pui din UE
Importurile de piept de pui din Ucraina vor fi taxate dacă depășesc 50.000 de tone, pentru a proteja producătorii de carne de pasăre din statele UE.
Lica Manolache, 26.11.2019, 23:33
Parlamentul European a votat, marți, pentru includerea pieptului de pui cu os pe lista produselor din Ucraina care beneficiază doar de o anumită cotă scutită de la plata taxelor de import, transmite Bloomberg, citat de Agerpes.
Totodată, forul legislativ european a aprobat majorarea cantităţii totale de carne de pui pe care Ucraina poate să o exporte în UE, fără tarife vamale, la 50.000 de tone.
Importurile din Ucraina au crescut de 15 ori în ultimii trei ani
Astfel, importurile de piept de pui (cu sau fără os) din Ucraina care depăşesc cota de 50.000 de tone vor fi vizate de o taxă de peste 100 euro pentru fiecare 100 de kilograme. Noile reguli privind importurile de carne de pui din Ucraina urmează să intre în vigoare după aprobarea guvernelor din statele membre UE. Conform datelor oferite de Comisia Europeană, importurile de piept de pui din Ucraina au crescut de 15 ori anul trecut față de 2016, la 55.500 de tone (91,4 milioane euro).
Prin votul de joi, Parlamentul European își propune prelungirea facilităţilor comerciale acordate Ucrainei de UE, dar şi protejarea producătorilor comunitari de carne de pui în faţa creşterii importurilor de carne de pui.
Ungaria, peste România la producția de carne de pasăre
Producţia de carne de pasăre a Uniunii Europene a crescut la un nivel record în 2018, de 15,2 milioane de tone. Cantitatea este cu circa 25%, respectiv 3,2 milioane de tone, mai mare faţă de 2010, potrivit datelor Eurostat.
Anul trecut, aproximativ 70% din producţia de carne de pasăre din Uniunea Europeană a provenit din numai şase state membre. Polonia a produs anul trecut cea mai mare cantitate de carne de pasăre, de 2,545 milioane de tone, respectiv 16,8% din totalul statelor membre. Pe a doua poziție se află Marea Britanie cu o producție 1,957 milioane tone (12,9% din totalul UE), urmată de Franţa cu 1,732 milioane tone (11,4%) și Spania cu 1,625 milioane tone (10,7%). Germania a produs 10,4% din totalul cărnii de pasăre, iar Italia 8,5%.
România a avut o producție de 452,5 tone de carne de pasăre, în creştere de la 405,4 tone în 2017. Țara noastră este devansată de Ungaria (525,1 tone) și Belgia (469,5 tone), în timp ultimele poziții sunt ocupate de Bulgaria (114,8 tone) și Lituania (108,6 tone).