Măsuri de restricționare a microplasticelor
Produsele care conțin și eliberează microplastice în mediul înconjurător vor fi interzise de la comercializare, potrivit noilor măsuri adoptate de către Comisia Europeană.
Lica Manolache, 26.09.2023, 18:54
Comisia Europeană a adoptat, luni, un nou set de măsuri care restricționează microplasticele adăugate în mod intenționat în produse. Prin aceste reguli, UE va interzice comercializarea directă a microplasticelor, dar și a produselor care conțin microplastice adăugate intenționat și care eliberează astfel de particule în timpul utilizării. Punerea în aplicare a normelor vor împiedica ca circa jumătate de milion de tone de microplastice să fie eliberate în mediu pentru următoare două decenii.
Decizia executivului de a elabora noile restricții vine la recomandarea Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA). Trebuie să protejăm mediul împotriva poluării cu microplastice, iar această propunere de restricții este cea mai cuprinzătoare de acest gen din lume. Am încheiat evaluarea noastră științifică și tehnică și am dat recomandările noastre cu privire la modul în care putem aborda cel mai bine riscurile, declara Bjorn Hansen, directorul executiv al ECHA, în decembrie 2020.
Ce produse sunt vizate de măsurile Comisiei
Noile norme acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub cinici milimetri care sunt organice, insolubile și rezistă degradării. Prin utilizarea unei definiții largi, UE își propune să oprească eliberarea de microplastice adăugate de la un număr cât mai mare de produse. Potrivit unui comunicat al Executivului european, printre produsele și materialele vizate de noile norme se numără:
– materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu);
– produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
– detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale ș.a.
Comisia Europeană menționează că vor fi prevăzute perioade de tranziție pentru a permite entităților afectate să se conformeze noilor norme, dar și anumite derogări. De aceste excepții vor beneficia utilaje folosite în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice. Totuși, producătorii sunt obligați să pună la dispoziție instrucțiuni cu privire la modul de utilizare și de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de particule.
Poluarea cu microplastice (subtitrare în română) / Sursa: Parlamentul European
Cum ajung microplasticele în organismul uman
Potrivit unei estimări a ONU din 2017, aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice se aflau în mări și oceane. Particulele pot fi înghițite de către animalele marine și, prin intermediul lanțului alimentar, acestea ajung în organismul oamenilor. Microplasticele pot fi depistate în anumite alimente și băuturi, inclusiv în bere, miere și apa de la robinet, precizează Parlamentul European.
Deși nu se cunosc efectele asupra sănătății, plasticul poate fi dăunător deoarece în compoziție diferiți aditivi precum stabilizatori sau substanțe ignifuge, dar și alte substanțe toxice care pot fi dăunătoare animalelor sau oamenilor care le înghit, mai menționează legislativul european.
Problema microplasticelor (video în limba engleză) / Sursa: Agentia Europeană pentru Produse Chimice