Mark Zuckerberg, față în față cu parlamentarii europeni
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, s-a prezentat marți în Parlamentul European pentru a cere scuze pentru modul în care compania a acționat în privița protejării datelor utilizatorilor.
Lica Manolache, 26.05.2018, 20:17
După ce luna trecută și-a prezentat scuzele în Congresul american, Mark Zuckerberg, fondatorul și directorul executiv al Facebook, a făcut același lucru, marți, în Parlamentul European. Audierea de la Bruxelles a avut loc după scandalul Cambridge Analytica, din luna martie, când s-a aflat că britanicii au folosit datele a 87 de milioane de utilizatori ai Facebook fără cunoştinţa lor.
Mark Zuckerberg a declarat în fața forului european: “A devenit evident, în cursul ultimilor doi ani, că nu am făcut destul pentru a împiedica ca instrumentele pe care le-am creat să fie utilizate şi în scopuri care provoacă prejudicii, precum știrile false (fake news) și intervenția în campaniile electorale. A fost o greșală și îmi cer scuze.”
Zuckerberg, neconvingător pentru europarlamentari
Zuckerberg a recunoscut că cea mai mare rețea socială din lume a acționat prea lent pentru a identifica ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA și a amintit că Facebook cooperează cu guvernele europene pentru viitoarele scrutine electorale.
Este un prim pas pentru Facebook pentru restabilirea încrederea şi vor fi necesari şi alţii, a spus comisarul European pentru justiție, Vera Jurova.
Zuckerberg nu a fost însă convingător, marți, în Parlamentul European, a spus Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, în timp ce liderii grupului Verzilor, Philippe Lamberts şi Ska Keller au auzit “vagi promisiuni” din partea directorului executiv al Facebook. “Cum vreţi să ne aducem aminte de dvs? Ca de unul dintre cei trei giganţi ai internetului, alături de Bill Gates şi Steve Jobs? Sau ca de un geniu ratat care a creat un monstru digital care ne distruge democraţiile? ” a criticat Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, conform Agerpres.
Mark Zuckerberg, primit de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani / © European Union 2018
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a mulţumit, totuși, fondatorului Facebook pentru prezenţa sa la Bruxelles: “Ne-ar plăcea ca fiecare voce să se exprime în deplină libertate. Trebuie să protejăm datele personale ale cetăţenilor, care au devenit o resursă de o valoare inestimabilă.”
Măsuri împotriva utilizării datelor personale ale utilizatorilor Facebook
În urma scandalului privind folosirea datelor personale ale utilizatorilor Facebook, compania Cambridge Analytica a decis să își înceteze operațiunile. La rândul său, conducerea Facebook a suspendat circa 200 de aplicații de pe platformele de socializare care puteau fi folosite pentru accesul la datele utilizatorilor.
Măsurile luate de rețelele de socializare în lupta cu fenomenul fake news, dar și pentru reducerea implicării altor state în scrutinele electorale sunt foarte importante și pentru România care se pregătește pentru patru runde de alegeri: scrutinul pentru Parlamentul European și alegerile prezidențiale din 2019, urmate de alegerile locale și cele legislative din 2020.
Audierea lui Mark Zuckerberg la Bruxelles a avut loc cu trei zile înainte de intrarea în vigoare, vineri, a legislaţeii europene care vizează protejarea mai bună a datelor personale ale europenilor, unele dintre cele mai avansate din domeniu. Regulamentul cu privire la protecția datelor personale (GDPR) se aplică începând cu data de 25 mai în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în cele din Spațiul Economic European.
“Va fi nevoie de timp pentru a face faţă tuturor schimbărilor care trebuie făcute. Dar mă angajez să o fac bine şi să realizez investiţiile necesare pentru a ţine oamenii în siguranţă”, a mai declarat Zuckerberg în fața europaralmentarilor.
Conferința de presă a fondatorului Facebook în fața jurnaliștilor de la Parlamentul European / © European Union 2018 (video în limba engleză)