Macedonia, tot mai aproape de NATO și UE
Macedonenii sunt chemați la urne peste două luni, pentru a spune dacă sunt de acord cu aderarea la NATO și Uniunea Europeană, sub numele Macedonia de Nord.
Lica Manolache, 31.07.2018, 15:55
După aproape trei decenii de dispute diplomatice, Grecia și Macedonia, au reușit, luna trecută, să încheie un acord istoric privind viitoare denumire a fostei republici iugoslave. Autoritățile de la Skopje au acceptat să modifice constituția pentru ca numele statului vecin să devină Republica Macedoniei de Nord, iar acordul permite Macedoniei să fie la un pas de NATO și să poată deschidă procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Macedonia, invitată să adere la structurile NATO
Astfel, la summitul NATO de la Bruxelles din 11-12 iulie, Macedonia a fost invitată să înceapă discuțoiile pentru a deveni cel de-al 30-lea membru al alianței: Reafirmăm angajamentul nostru față de politica privind ușile deschise a Alianței, în conformitate cu articolul 10 din Tratatul de la Washington, care este unul dintre marile succese ale Alianței. Aderarea Muntenegrului, anul trecut, și invitația noastră de astăzi către Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei reprezintă o demonstrație tangibilă a acestui angajament, scrie în declarația finală adoptată de șefii de stat întruniți în capitala Belgiei.
Decizia vine la 10 ani de la summitul NATO de la București unde s-a luat decizia ca Macedonia să fie invitată să adere la sctruturile alianței nord-atlantice. La summitul de la București din 2008, am decis că NATO va invita Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei să se alăture Alianței de îndată ce o soluție reciproc acceptabilă a problemei numelui a fost atinsă în cadrul ONU. Salutăm acordul istoric dintre Atena și Skopie privind soluționarea problemei denumirii. În conformitate cu politica noastră, am decis să invităm guvernul de la Skopie să înceapă discuțiile de aderare pentru a se alătura Alianței noastre. Implementarea integrală a tuturor procedurilor interne prescrise cu privire la acordul privind soluționarea problemei denumirii este o condiție pentru încheierea cu succes a procesului de aderare, au mai transmis liderii statelor NATO, conform site-ului caleauropeana.ro.
Secretarul general al Nato, Jens Stoltenberg, alături de premierul Macedoniei, Zoran Zaev la ceremonia care a marcat începrea discuțiilor pentru aderarea Macedoniei la NATO (Sursa foto: NATO)
Macedonenii sunt așteptați la urne, pe 30 septembrie, în cadrul unui referendum unde trebuie să răspundă cu ‘DA’ sau ‘NU’ la întrebarea: Sunteţi în favoarea aderării la NATO şi UE şi acceptaţi acordul privind numele încheiat între Republica Macedonia şi Grecia?
România, sprijin pentru aderarea Macedoniei la UE
Săptămâna trecută, premierul României, Viorica Dăncilă a efectuat o vizită în statele balcanice, inclusiv la Skopje. Șefa executivului de la București a reiterat sprijinul României pentru aderarea Macedoniei la UNiunea Euroepană: “Prezenţa mea aici în calitate de prim-ministru al României, stat care în câteva luni va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, arată sprijinul nostru ferm pentru drumul european al Republicii Macedonia. Ştim că următorul raport va fi la sfârşitul lunii iunie 2019 pentru Macedonia, sperăm să avem un consens în cadrul Consiliului Uniunii Europene, astfel încât la sfârşitul anului 2019 să începeţi capitolele de negociere, unde România are toată disponibilitatea să vă susţină din punct de vedere tehnic, a spus Viorica Dăncilă, în declaraţia de presă comună susţinută alături de preşedintele Guvernului Republicii Macedonia, Zoran Zaev.
Viorica Dăncilă a avut o întâlnire și cu președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov (Sursa foto: gov.ro)