Lipsa reciprocității vizelor aduce Comisia Europeană în fața CJUE
Lipsa de reciprocitate pentru toți cetățenii UE în privința vizelor de intrare în SUA aduce Comisia Europeană în fața CJUE, deoarece nu a acționat pentru impunerea temporară a vizelor pentru cetățenii americani.
Lica Manolache, 04.03.2021, 21:31
Parlamentul European a decis să trimită în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE (CJUE). Motivul este eşecul de a acţiona” în ceea ce priveşte reciprocitatea vizelor UE-SUA, după cum a anunţat joi purtătorul de cuvânt al forului legislativ european, Jaume Duch.
SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani”, a transmit Duch printr-un mesaj în rețaua Twitter.
Vizele SUA, obligatorii numai pentru țări UE
În prezent, cetățenii din patru state membre – România, Bulgaria, Croația și Cipru – continuă să se supună obligației de a deţine viza pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite, în timp ce cetăţeni celorlalte 23 de țări UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată, respectiv maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.
Parlamentul European a adoptat în octombrie 2020 o rezoluţie prin care solicita Comisiei să ia măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE şi SUA. Ca urmare, Executivul european ar fi trebuit să prezinte un act juridic prin care se suspendă pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerarea de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, conform mecanismului de reciprocitate.
În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte actul juridic menționat.
Comisia și-a exprimat poziția pe tema regimului vizelor în 2017, după o rezoluție a PE. La acel moment, Executivul european a motivat că suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din Canada şi SUA ar fi contraproductivă în acest moment” şi nu ar ajuta obiectivul de a obţine călătorii fără viză pentru toţi cetăţenii europeni”, preciza atunci CE într-un comunicat
Corina Crețu: Vizele pentru SUA ar putea fi ridicate în maxim doi ani
Ca urmare, Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat miercuri recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) prin care legislativul european va introduce o acțiune la Curtea de Justiție a UE privind chestiunea obligativității vizelor pentru SUA care încă revin unor state membre ale UE.
Decizia a fost salutată de eurodeputatul Corina Crețu care vede acțiunea forului legislativ ca un pas înainte către ridicarea vizelor pentru români: Mă bucur că demersul nostru din Parlamentul European merge mai departe, în baza principiului solidarității dintre Statele Membre UE. Am spus-o și cu altă ocazie: nu e corectă această dublă măsură. Speranța mea e ca, odată finalizată această procedură – și cu sprijinul Consiliului European – în maximum doi ani SUA să elimine vizele pentru români. În caz contrar, Uniunea Europeană ar trebui să impună vize cetățenilor americani – ceea ce cred că ar reprezenta o situație nedorită atât pentru SUA, cât și pentru UE.”