Lansarea platformei pentru o tranziție justă
Platforma, pentru o tranziție justă va facilita accesul la sprijin tehnic pentru proiectele legate de regiunile carbonifere şi cele cu emisii ridicate de dioxid.
Lica Manolache, 30.06.2020, 20:57
Platforma online pentru o tranziție justă a fost lansată luni, 29 iunie, în cadrul unui eveniment online, cu participarea vicepreşedintelui executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, comisarului pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, şi comisarului pentru energie, Kadri Simson.
Cum poate fi folosită noua platformă de către statele membre UE
Platforma vine în ajutorul statelor UE membre pentru elaborarea planurilor teritoriale pentru o tranziţie justă, dar și pentru accesul la fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziţie justă, informează Comisia Europeană.
Prin intermediul acesteia, părțile interesate din sectorul public şi privat din regiunile carbonifere şi din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon primesc sprijin tehnic și acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare şi surse de asistenţă tehnică.
Totodată, platforma se va asigura că bugetul propus în cadrul Fondului pentru o tranziţie justă este direcţionat către proiectele cele mai potrivite şi că nicio regiune europeană nu va fi neglijată. Nu în ultimul rând, platforma va sprijini accesul la schema specifică din cadrul InvestEU şi la facilitatea de împrumut pentru sectorul public.
Frans Timmermans: Șomajul în masă poate afecta regiunile pentru câteva generații”
Comisarul pentru coeziune, Frans Timmermans, a atras atenția asupra lipsei unei tranziții echitabile pentru zonele miniere: Eu însumi provin dintr-o regiune minieră de cărbune din Olanda, Limburgul de Sud, unde ultima mină de cărbune s-a închis în 1974, când aveam 13 ani. Înțeleg riscurile tranziției neadministrate și nepregătite. Șomajul în masă poate închide comunitățile și poate afecta regiunile pentru câteva generații. Unii nu și-au revenit niciodată, deoarece toate tranzițiile neadministrate sunt inechitabile. Ar trebui să profităm de această oportunitate de a reconstrui o economie mai durabilă. Îi datorăm copiilor noștri și nepoților noștri care vor continua să plătească datoriile pe care le luăm acum pentru a salva Europa de la declinul economic și a oferi tuturor un viitor mai bun. ”
La rândul său, Elisa Ferreira, comisar pentru energie, a transmis celor 27 de state membre să folosească platforma pentru dezvoltarea zonelor aflate în tranziție: Încurajez autorităţile din toate statele membre să o folosească din plin în procesul de elaborare şi implementare a unor planuri teritoriale pentru o tranziţie justă care să promoveze reînnoirea economică, noi competenţe şi noi oportunităţi de angajare. ”
Mecanismul pentru o tranziţie justă face parte din demersurile Pactului verde european de a crea, până în 2050, o economie neutră din punct de vedere climatic în Europa. Mecanismul este alcătuit din trei piloni de finanţare: Fondul pentru o tranziţie justă, propus la 14 ianuarie 2020 şi consolidat prin pachetul de măsuri de redresare din 27 mai, o schemă specifică pentru o tranziţie justă din cadrul InvestEU şi o facilitate de împrumut pentru sectorul public.