Jumătate din hainele importate de UE sunt “made in” China sau Bangladesh
Majoritatea articolelor de îmbrăcăminte importate de statele UE sunt fabricate în China, Bangladesh și Turcia.
Lica Manolache, 22.04.2019, 16:37
Statele membre UE au importat anul trecut articole de îmbrăcăminte în valoare de 166 miliarde euro, conform datelor publicate luni de Eurostat. Mai bine de jumătate din totalul importurilor (51% sau 84 miliarde euro) au venit din afara spaţiului comunitar.
O treime din haine vin din China
China este pe prima poziție între țările de origine a articolelor de îmbrăcăminte importate din afara celor 28 de state UE. Valoarea importurilor din 2018 a fost de 27 miliarde dolari, respectiv 32% din totalul importurilor din afara spaţiului comunitar. Pe următorul loc se află Bangladesh de unde au fost importate haine în valoare de 16 miliarde euro sau 19% din total, iar a treia poziție este ocupată de Turcia (10 miliarde euro sau 12%). Articolele de îmbrăcăminte au mai sosit în UE din India (5 miliarde euro sau 6%), Cambodgia (4 miliarde euro sau 5%), Vietnam (peste 3 miliarde euro sau 4%), Maroc şi Pakistan (ambele cu 3 miliarde euro sau 3%).
Germania, lider la importurile de îmbrăcăminte
Dintre statele Uniunii, Germania a fost cel mai mare importator de articole de îmbrăcăminte, cu o valoare a importurilor de 17 miliarde euro sau 20% din importurile statelor membre din afara spaţiului comunitar. Pe următoarele poziții se află Marea Britanie (peste 12 miliarde euro sau 15%), Spania (12 miliarde euro sau 14%), Franţa (10 miliarde euro sau 12%), Olanda (10 miliarde euro sau 11%) şi Italia (8 miliarde euro sau 9%).
Primele 3 țări de origine ale hainelor importate de statele UE (Eurostat)
Italia, cel mai mare exportator de haine
Tot în 2018, statele Uniunii Europene au exportat articole de îmbrăcăminte în valoare de 116 miliarde de dolari, majoritatea mergând tot în interirul blocului comunitar. În ceea ce privește exporturile în afara blocului comunitar, Italia este lider detașat cu 9 miliarde euro , repsctiv 36% din totalul exporturilor în afara spaţiului comunitar. Urmează Germania şi Spania, fiecare cu exporturi în valoare de 5 miliarde euro sau 17% din total, Franţa (3 miliarde euro sau 12%) şi Marea Britanie (un miliard de euro sau 5%).