Jucăriile, cele mai periculoase produse în România
Jucăriile și autovehiculele sunt cele mai periculoase produse achiziționate în România, conform unui raport al Comisiei Europene.
Lica Manolache, 16.03.2018, 20:12
Jucăriile sunt cele mai periculoase produse în România, arată raportul anual privind sistemul de alertă rapidă referitor la aceste produsele nealimentare pentru anul 2017, publicat recent de Comisia Europeană. România a transmis 13 alerte, anul trecut, din cele 2.201 înregistrate în toate statele Uniunii, iar 39% dintre acestea au raportat jucării. Pe a doua poziție se află autovehiculele semnalate în 23% dintre alerte, urmate de cosmetice, 15%. Principalele riscuri asociate cu produsele semnalate au fost cele chimice (46%), de incendiu (23%) și de sufocare (16%), informază site-ul Comisiei Europene.
Situația în Uniunea Europeană este asemănătoare cu cea din țara noastră. Media europeană a produselor periculoase situeză jucăriile tot pe prima poziție (29%) și autovehicule pe locul al doilea (20%). Produse textile și de îmbrăcăminte au adunat 12% din alerte, iar la riscuri cele de vătămare sunt primele (28%), urmate de cele chimice (22%) și de sufocare (17%).
Sistemul de alertă previne vătămarea copiilor și accidentele auto
Circa 4.000 de acțiuni s-au întreprins în urma celor 2.200 de alerte care au dus la retragerea de pe piață a produselor neconforme cu normele europene. “Sistemul de alertă rapidă ajută autoritățile să reacționeze prompt și să retragă toate produsele care ar putea provoca vătămări. Datorită acestui sistem, copiii noștri se pot juca în siguranță și putem preveni accidente mortale pe drumurile europene. Acesta este un bun exemplu de aplicare eficientă a normelor UE în domeniul protecției consumatorilor. Din păcate, în multe alte domenii, este nevoie să îmbunătățim aplicarea legii și să ne asigurăm că consumatorii se pot bucura într-adevăr de drepturile lor. Acesta este scopul inițiativei Noi avantaje pentru consumatori”, a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
Sistemul de alertă rapidă continuă să se îmbunătățească, iar Comisia Europeană va permite utilizatorilor, în următoarea etapă, să citească alertele în toate limbile oficiale ale UE, se arată în comunicatul insitituției.