Investiții de peste 10 miliarde în România, prin Pactul ecologic european
România va beneficia de investiții în valoare de 10,1 miliarde de euro pentru tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic.
Lica Manolache, 16.01.2020, 19:48
România se numără printre primi trei mari beneficiari ai Mecanismului pentru o tranziţie justă, destinat să ajute Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, potrivit estimărilor Comisiei Europene. Astfel, prin adoptarea Pactului ecologic european, România ar urma să primească investiții de 10,1 miliarde de euro, conform Bloomberg News, citat de Agerpres.
100 de miliarde de euro pentru cele mai afectate regiuni
Potrivit estimărilor Polonia va fi principala beneficiară al Mecanismului și ar urma să beneficieze de investiţii în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro. Germania va beneficia de investiţii în valoare de 13,4 miliarde de euro, iar Cehia de 7,8 miliarde de euro, conform aceleiași surse.
Chiar dacă toate regiunile vor avea nevoie de finanţare, mecanismul asigură un sprijin ţintit care să ajute la mobilizarea unui cuantum de cel puţin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în cele mai afectate regiuni, pentru a atenua impactul socio-economic al tranziţiei. Prioritatea este ca investiţiile europene să ajute lucrătorii şi comunităţile care se bazează pe lanţul valoric al combustibililor fosili.
“Invităm statele membre să identifice regiunile care au nevoie de banii şi de sprijinul nostru practic şi de asemenea să lucreze cu Comisia la un plan concret de schimbare, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, cu ocazia prezentării Mecanismului pentru o tranziţie justă.
Ludovic Orban: “Fiecare țară are o capacitate diferită de a putea face față investițiilor care sunt necesare
Pactul verde a fost unul dintre principalele subiecte abordate de premierul Ludovic Orban în cadrul întâlnirii cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în vizita efectuată săptămâna trecută, la Bruxelles. “Am abordat Green Deal (n.r. Pactul verde) mai ales din perspectiva costurilor care vor apărea pentru atingerea obiectivelor care sunt stabilite la nivel european. Am menționat faptul că există în fiecare țară o situație specifică. De asemenea, fiecare țară are o capacitate diferită de a putea face față investițiilor care sunt necesare și susținerii programelor necesare pentru a atinge obiectivele și, mai ales, a combate eventualele efecte negative care pot apărea din punerea în practică a obiectivelor stabilite în pact, a declarat Orban.
Premierul român a adăugat că autoritățile de la București au transmis deja câteva puncte de vedere în ceea ce privește reglementările din cadrul Pactului care vor intra în dezbaterea autorităților europene: “De exemplu, susținerea companiilor care au nevoie de investiții, retehnologizare, introducerea și altor regiuni – în cazul României, regiunea Valea Jiului, care va fi afectată de măsurile și de obiectivele care trebuie atinse ca urmare a Pactului verde.