Inițiativa de Investiții privind Răspunsul la Coronavirus
Comisia Europeană a anunțat rezultatele celor două inițiative financiare menite să ajute statele UE în lupta cu noul coronavirus.
Lica Manolache, 20.12.2020, 16:43
Comisia Europeană a anunțat vineri, 18 decembrie, rezultatele Inițiativei de Investiții privind Răspunsul la Coronavirus (CRII) și ale Inițiativei de Investiții privind Răspunsul la Coronavirus Plus (CRII+). Cele 27 se state membre au beneficiat de circa 18 miliarde de euro de la începutul pandemiei iar prin cele două inițiative au putut orienta bani către asistența medicală necesară pentru a trata cetățenii infectați și au putut oferi sprijinul pentru sistemele de lucru cu timp scurt și pentru capitalul de lucru al IMM-urilor.
1,8 miliarde de euro la dispoziția României în acest an
România a direcționat un sprijin financiar de 800 milioane de euro pentru mai mult de 120.000 de IMM-uri, din care 300 milioane de euro sunt sub formă de granturi. De altfel, Comisia Europeană a aprobat realocarea a 1,8 miliarde de euro EUR din fondurile atribuite prin politica de coeziune pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei românești.
Totodată, România a mobilizat fonduri UE în valoare de circa 350 milioane de euro pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății și celelalte categorii de angajați aflați în prima linie prin achiziționarea de dispoziții privind asistența medicală de urgență și echipamente de protecție începând cu februarie 2020.
Pe lângă acestea, au fost puse la dispoziție fonduri suplimentare pentru achiziționarea de echipamente IT pentru educație, contribuind la reziliența acestui sector.
Statele UE au putut achiziționa echipamente medicale și teste COVID
La nivel european, fondurile puse la dispoziție prin programele CRII și CRII+ au sprijinit achizițiile de echipamente medicale de urgență atât de necesare în timpul pandemie.
Comisia Europeană enumeră câteva exemple, precum Spania care a înființat circa 3.800 de spații suplimentare pentru paturi la ATI, a achiziționat 2,170 ventilatoare și 1,8 miliarde de articole de echipament individual de protecție și. O altă țară lovită puternic de pandemie încă din primele luni ale anului, Italia, a sprijinit 470 de laboratoare și a finanțat 2,5 milioane de teste pentru depistarea îmbolnăvirilor.
Slovacia a achiziționat 110 de vehicule de urgență suplimentare, în timp ce Bulgaria a cumpărat 317 ventilatoare și peste 2 milioane de teste. Irlanda a finanțat achiziționarea a 65 milioane de articole de echipament individual de protecție pentru lucrătorii din domeniul sănătății, în timp ce Polonia a achiziționat 536 ventilatoare și 120 de vehicule de urgență.
Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a subliniat că statele UE vor continua să beneficieze de ajutor în lupta cu noul coronavirus:
Ne aflăm la sfârșitul unui an foarte dificil pentru toată lumea. Valoarea fondurilor de coeziune ale Uniunii care au fost reprogramate și direcționate către sectoarele cele mai afectate arată modul în care cele două pachete CRII au fost esențiale pentru sprijinirea statelor membre, a cetățenilor și a întreprinderilor în această criză. Politica de coeziune s-a aflat în fruntea luptei împotriva efectelor negative ale pandemiei și va continua să fie așa în ceea ce privește relansarea economiilor noastre și asigurarea faptului că acestea vor ieși din această criză mai puternice decât înainte.”