Importurile și exporturile de jucării ale UE
În 2023, Uniunea Europeană a importat jucării de peste 6 miliarde de euro, iar principalul furnizor a fost China.
Lica Manolache, 07.12.2024, 16:38
Sezonul sărbătorilor de iarnă s-a deschis pe 6 decembrie, însă Crăciunul va aduce cele mai mari vânzări de jucării pe tot continentul. Potrivit Eurostat, Uniunea Europeană importă cea mai mare parte a jucăriilor, iar principalul furnizor este China.
Astfel, potrivit datelor publicate joi, cele 27 de state membre au importat anul trecut jucării din afara granițelor UE în valoare de 6,5 miliarde de euro. Suma este cu 2 miliarde mai mică față de totalul importurilor din 2022. În același timp, UE a exportat jucării în valoare de 2,3 miliarde de euro către țările din afara blocului comunitar. Și exporturile au scăzut față de 2022, cu 0,2 miliarde euro.
Doar o cincime din importuri nu aparține Chinei
Cel mai mare furnizor de jucării al Uniunii a fost China care a trimis 80% dintre jucăriile importate (în valoare de 5,2 miliarde de euro). Vietnam, cu 6% (367 milioane de euro) şi Marea Britanie cu 2% (150 milioane de euro) au fost următoarele state,
Germania (18%), Franţa (16%) şi Ţările de Jos (14%) au fost cei mari mari importatori de jucării în 2023. Totodată, Cele trei state membre au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din exporturile UE de jucării, în funcţie de valoare.
În ceea ce privește exporturile de jucării din statele UE, principala destinație a fost Marea Britanie cu aproape o treime din total (30%, 694 milioane de euro). Pe următoarele poziții s-au situat Elveţia (13% sau 301 milioane de euro) şi Statele Unite ale Americii (10%, 233 milioane de euro).
Cehia (29%), Germania (19%) şi Belgia (8%) au fost statele membre du unde au plecat cele mai multe jucării în afara granițelor Uniunii Europene.
Comerțul exterior cu jucării al UE în 2023 / Sursa: Eurstat
Potrivit clasificării Eurostat, în categoria „jucării” sunt incluse produs precum: triciclete, scutere, mașină cu pedale și jucării similare cu roți; cărucioare de păpuși; păpuși; alte jucării; modele de construit și modele recreative, diverse jocuri de tip puzzle.
Și în România, importurile de jucări au venit în cea mai mare parte din China. Ungaria, Cehia, Germania și Polonia au fost următorii furnizori pentru țara noastră, potrivit Institutului Național de Statistică.
Norme pentru jucării mai sigure
Importurile de jucării aduc și anumite riscuri legate de siguranța acestora. De aceea, Parlamentul European a adoptat în luna martie noi norme pentru a combate intrarea pe piață a produselor periculoase. Prin nou regulament se interzice folosirea substanțelor toxice cancerigene și mutagene sau alte substanțe nocive.
Totodată, devin interzise substanțele chimice periculoase pentru sistemul endocrin sau respirator, precum și substanțele dăunătoare pentru anumite organe sau cele care sunt persistente, bioacumulative și toxice. Jucăriile nu ar trebui să conțină nici substanțe alcaline de tip PFAS, potrivit normelor votate de forul legislativ european.
Regulamentul mai prevede controale mai stricte, iar fiecare jucărie va primi un pașaport digital care va înlocui declarația UE de conformitate, ceea ce va permite o supraveghere mai eficientă a pieței și inspecții vamale mai riguroase.