Guvernul României, pregătit pentru președinția Consiliului UE
“România este foarte bine pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, a declarat Jean-Claude Juncker după reuniunea cu guvernul de la București.
Lica Manolache, 06.12.2018, 19:01
Pe fondul unei situații politice tensionate în țară, guvernul României condus de Viorica Dăncilă s-a aflta miercuri la Bruxelles, pentru reuniunea comună cu reprezentanții Comisiei Europene, legată de iminentul mandat al României la președnția rotativă a Consiliului UE.
La finalul întâlnirii președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a susnițut o declarație de presă comună, la care au participat premierul României, Viorica Dăncilă, și comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu. Juncker a spus că își amintește cu emoţie de ziua din aprilie 2005 când, în calitate de preşedinte al Consiliului UE de atunci, a semnat acordul de admitere a României în UE, zi pe care a descris-o drept una “a reconcilierii între istorie şi geografie”.
Evenimente cruciale pentru UE în mandatul României
Oficialul european și-a exprimat convingerea că Executivul de la București este pregătit să preia pentru președinția Consililului UE, la 1 iaunarie 2019, amintind de unul dintre evenimentele majore din mandatul țării noastre: “În timpul președinției române, la 29 martie, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, o dată tristă, dar România va trebui să gestioneze urmările Brexit-ului cât mai bine.”
Președintele Comisiei Europene nu a uitat summitul de la Sibiu, unde cele 27 de state europene vor conveni viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dar și crucialele alegeri europarlamentare de la finalul lunii mai a anului viitor.
Încredere și optimism din partea guvernului român
La rândul său, șefa Executivului de la București și-a mainifestat “optimismul” în privința preluării mandatului de președinte al Coniliului UE:
“Eu sunt optimistă după discuţiile de astăzi. Sunt convinsă că vom gestiona cu bine multe dintre probleme, sunt convinsă că ceea ce ce ne-am propus vom reuşi în mare măsură să ducem la capăt şi chiar le spuneam colegilor, comisarilor, că văd această abordare ambiţioasă, dar şi realistă. Ambiţioasă pentru că la momentul actual sunt 257 de dosare – nu putem să rezolvăm atâtea dosare, le vom prioritiza (…) – dar în acelaşi timp realistă, pentru că noi va trebui să avem o abordare de mediator imparţial, facilitator de echilibru şi consens”, a declarat Viorica Dăncilă.
Comisarul european Corina Crețu a urat succes autorităților de la București, considerând de bun augur prriortizarea politicii de coeziune în ceșe șase luni de președinție română a Consiliului: „În calitatea mea de comisar pentru politică regională, e foarte bine că Politica de coeziune e în centrul priorităţilor Preşedinţiei române. Aş dori să vă urez mult noroc şi să vă asigur că Comisia, domnul preşedinte, noi toţi, ne-am mobilizat la toate nivelurile să susţinem autorităţile române în asigurarea succesului preşedinţiei.”
Juncker: Nu vreau să îmi închei mandatul fără România în spațiul Schengen
Reuniunea de la Bruxelles a fost un prilej de a pune pe masă subiecte de mare interes pentru România precum Mecanismul de Cooperare și verificare și intrarea în spațiul Schengen.
„Se întâlnesc în multe puncte programul comisiei şi guvernului român. Mai sunt puncte cum ar fi statul de drept, dar acest lucru nu privește preşedinţia Consiliului UE. […] Intenţia mea e ca România să ajungă membru al Spaţiului Schengen. Am atras atenţia asupra unor puncte, am lucrat împreună, nu aş vrea să îmi închei mandatul fără ca România să fi devenit membru, dar mai sunt lucruri de făcut „