Gestionarea deşeurilor în România
România a închis 11 depozite de deşeuri, dar trebuie să facă eforturi mari, până în 2020, pentru reciclarea şi gestionarea gunoaielor.
Lica Manolache, 24.11.2017, 13:30
România a închis 11 depozite de deşeuri municipale, iar alte trei vor fi închise până la finalul anului, a anunţat Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Comisia Europeană a reclamat România, în urmă cu şase luni, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, deoarece planul de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deseuri nu au fost adoptate, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deșeurile. În total, 68 de depozite din România sunt neconforme cu standardele europene de gestionare a deşeurilor.
Raportarea pe care o facem Comisiei Europene în vederea apărării noastre este făcută conform legislaţiei româneşti şi internaţionale astfel încât, iarăşi, să nu fim pasibili de a plăti penalizări de întârziere şi fac comunicarea către toţi cei care au în aria administrativă fie teritorială”, a declarat Graţiela Gavrilescu. Totodată, ministrul a precizat că a fost finalizat Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, iar după ce va fi aprobat de Guvernul României, va trimite întâmpinare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a scoate România din procedura de sancţionare.
Cea mai scăzută rată de reciclare din UE
Ţara noastră are cea mai scăzută rată de reciclare din statele mebre ale blocului comunitare. Conform unei alte declaraţii a ministrului mediului, România reciclează sub 5% din gunoiul produs.
Directivele europene impun României să facă paşi mari în gestionarea şi reciclarea deşeurilor. Până în 2020, românii vor trebui să aibă cel puţin 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare şi 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională. Rata impusă de colectare a deşeurilor electronice va fi 4 kg/locuitor, iar ficera cetăţean va trebui să colecteze separat bio-deșeurile.