Gazele cu efect de seră din UE, din nou la nivelul de dinaintea pandemiei
Reluarea activităților economice a dus la o creștere importantă a emisiilor de gaze cu efect de seră, după un an și jumătate de la debutul pandemiei în Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 17.05.2022, 21:00
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană au revenit la nivelul înregistrat înaintea pandemiei de COVID. Astfel, în emisiile de gaze au totalizat 1,041 miliarde tone de dioxid de carbon echivalent în ultimul trimestru al anului trecut, cifre mai mari față de nivelul de trimestrul patru din 2019, după cum arată cele mai recente date publicate de Eurostat.
Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană au crescut în al patrulea trimestrul din 2021 cu 8% față de perioada similară din 2020, efect al reluării activităților economice după declinul provocat de pandemia de coronavirus. În ultimele trei luni ale anului 2019, emisiile de gaze cu efect de seră au atins valoarea de 1,005 miliarde de tone echivalent CO2.
Gospodăriile au înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor de gaze de seră
Potrivit acelorași dare publicate de Eurostat, gospodăriile din spațiul comunicat sunt responsabile pentru aproape un sfert (22%) din emisiile de gaze cu efect de seră în din ultimul trimestru al anului trecut. Pentru aceeași, perioadă, sectoarele economice responsabile pentru cele mai ridicate emisii au fost industria prelucrătoare și furnizarea de electricitate (fiecare cu 21%), agricultura (12%), transporturile şi depozitarea (11%).
Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în toate sectoarele comparativ cu perioada similară din 2020, cele mai importante creșteri fiind în sectoarele transporturi și depozitare (18%), minier (11%), precum şi în furnizarea de electricitate (10%).
Nivelul emisiilor de gaze de seră în statele UE / Albastru: trimestrul IV 2019 – trimestrul IV 2020 / Roz: trimestrul IV 2020 – trimestrul IV 2021 (Sursa: Eurostat)
România, sub media europeană a emisiilor de gaze de seră
Emisiile de gaze de seră nu au crescut uniform, diferențele fiind notabile între unele state ale Uniunii. Astfel, în Cipru valorile au fost mai mari cu 0,3%, în Ţările de Jos şi Slovenia cu 2% şi în Luxemburg cu 3%, în timp ce creșterile au fost de 28% în Estonia, 27% în Bulgaria şi 23% în Malta. În România, creșterea emisiilor a fost de 7%, cu un procent sub media europeană.
Mai mult de atât, în unele state membre, creșterea emisiilor a fost mai substanțială decât scăderea înregistrată între trimestrul patru din 2019 aceleași perioadă a anului 2020. În topul creșterilor se situează Estonia (28%), în Bulgaria (27%), Suedia (14), Letonia şi Belgia (ambele cu 13%).
De menționat că emisiile de gaze cu efect de seră au înregistrat cea mai mare reducere în 2019, cu 9,1 %, mai puțin față de anul precedent. Uniunea Europeană şi-a propus prin Pactul verde european o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.