Fonuduri pentru redresarea economică a statelor din Balcanii de Vest
Comisia Europeană pune la dispoziție fonduri de până la 9 miliarde de euro în sprijinul țărilor din Balcanii de Vest, aflate pe drumul aderării la UE
Lica Manolache, 12.10.2020, 19:45
Statele din sud-estul Europei beneficiază de noi fonduri europene de până la 9 miliarde de euro. Banii sunt disponibili după ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană a adoptat Planul economic și de investiții pentru Balcanii de Vest, care urmărește să stimuleze redresarea economică pe termen lung a regiunii, să sprijine tranziția verde și digitală, precum și să promoveze integrarea regională și convergența cu Uniunea Europeană.
Ce domenii pot fi îmbunătăține prin noua finanțare
Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, consideră că planul va ajuta țările respective să reducă diferențele de dezvoltare și să facă noi pași spre aderarea la Uniune:
“Vom mobiliza până la 9 miliarde EUR, sub formă de finanțare pentru inițiative emblematice în materie de investiții în domeniile transporturilor, energiei și tranziției verzi și digitale, pentru a crea creștere economică durabilă și locuri de muncă. Planul oferă, de asemenea, o cale pentru o integrare economică regională de succes, pentru a contribui la intensificarea ritmului progreselor realizate în direcția convergenței cu UE și pentru a elimina decalajul de dezvoltare dintre regiunile noastre, accelerând, în ultimă instanță, procesul de integrare europeană. Acest plan ar trebui să contribuie la transformarea Balcanilor de Vest în una dintre cele mai atractive regiuni pentru investiții din întreaga lume. Punerea în aplicare va trebui, desigur, să meargă mână în mână cu reformele.”
Executivul european a mai prezentat orientări privind punerea în aplicare a Agendei verzi pentru Balcanii de Vest, care ar trebui adoptată în cadrul summitul Balcanilor de Vest, organizat la Sofia, luna viitoare.
Principalele direcții ale ale Agendei verzi
Asemănător planului ecologic al UE, planul identifică zece inițiative în materie de investiții care vor sprijini principalele conexiuni rutiere și feroviare din regiune, energia din surse regenerabile și tranziția de la energia obținută pe bază de cărbune, renovarea clădirilor publice și private pentru a spori eficiența energetică și a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, infrastructura pentru gestionarea deșeurilor și a apelor uzate, precum și implementarea infrastructurii de bandă largă.
De asemenea, țările din Balcanii de Vest au posibilitatea de a mobiliza investiții de până la 20 de miliarde de euro prin intermediul unui nou instrument numit Mecanismul de garantare pentru Balcanii de Vest. Uniunea Europeană va oferi statelor din regiune garanții care să contribuie la reducerea costurilor de finanțare atât pentru investițiile publice, cât și pentru cele private, menite să reducă riscul suportat de investitori.