Fondurile europene, din nou în prim-plan
Comisarul European Corina Crețu a transmis un puternic semnnal de alarmă guvernului de la București care riscă să piardă bani europeni deoarece nu a depus proiecte.
Lica Manolache, 11.10.2018, 14:18
Luni. după un final de săptămână marcat de referendumul cu cea mai scăzută prezență la vot din istorie, a sosit un serios semnal de alarmă de la Bruxelles, transmis de Comisarul european pentru dezvoltare, Corina Crețu, legat de absorbția foarte slabă a fondurilor europene de către executivul de la București.
Corina Crețu a amintit de situația României în cadrul finaciar 2017-2013 și de eforturile depuse pentru ca țara noastră să nu piardă banii europeni:
“În cazul României, am făcut eforturi extraordinare, în sensul că am fazat foarte multe proiecte în valoare de 3 miliarde de euro. Practic, am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi. Am ajuns la o rată de absorbţie pentru perioada 2007-2013 de peste 90%, în condiţiile în care în 2014 am preluat-o de la sub 50%.”
Guvernul României nu cere bani europeni pentru autostrăzi
Infrastructura rutieră și transporturile sunt domenii cu mari probleme pentru România și pentru companiile care doresc să investească sau să se dezvolte în țara noastra. Corina Crețu a aminit că România a piertu fonduri europene în valoare de două miliarde de euro: “S-au pierdut 2 miliarde de euro din păcate în domeniul cel mai vulnerabil şi cel mai necesar pentru România, acela al transporturilor.”
De asemenea, comisarul European și-a manifestat dezamăgirea față de decizia guvernului condus de Viorica Dăncilă de a accesa fondurile europene pentru realizarea autostrăzii Iași-Târgu Mureș:
Dacă noi ne oferim și putem face acest studiu de fezabilitate până în 2020 – 2021 și să înceapă construcția, cred că am face un pas înainte și am fi un pas important. Din păcate am văzut că în guvernul a anunțat că vrea să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public-privat. Specialiştii noştri nu sunt confortabili cu această abordare, pentru că înseamnă o deprioritizare a investiţiei”, a explicat Corina Crețu.
Corina Crețu: “Avem bani, nu avem proiecte”
Astfel, oficialul european a făcut din nou apel la guvernul PSD-ALDE să depună proiecte pentru a putea beneficia de fondurile europene acordatet statului român: “O spun cu toată sinceritatea de pe podiumul Comisiei Europene: avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova de Europa Centrală şi de Est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. […]Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte.”
Reacții ale coaliției de guvernare
Criticile Corinei Crețu nu au fost bine primite de colegii săi social-democrați de la București, iar misitrul Afacerilor Europene, Rovana Plumb, a văzut mai dgrabă o declarație politică în discusrul comisarului pentru Dezvoltare: Relaţia dintre Ministerul Fondurilor Europene şi Bruxelles este una corectă, de suport, de sprijin şi aşa vom merge în continuare. O să discut cu doamna Creţu şi o să o întreb de unde au apărut acele nemulţumiri. Dar declaraţiile pe care le-am văzut pe presă sunt, din punctul meu de vedere, înscrise într-un registru politic.”
Nu aceeași poziție a avut-o și ALDE, partenerul de guvernare a PSD, care a transmis că nemulțumirile comisarului european sunt de luat în seamă: “Dacă Corina Creţu spune aceste lucruri, eu le-aş lua… Dacă mi-ar spune altcineva, aş avea o anumită rezervă, dar dacă spune Corina Creţu, nu am, în momentul de faţă, nicio rezervă […] Cred că ce spune (n.r Corina Crețu) are mai mult de un sâmbure de adevăr pentru că şi Comisia Europeană are fondurile care sunt alocate pentru acest exerciţiu financiar, dar, într-adevăr, proiectele trebuie să fie pregătite. Nu se pot da bani – vă dăm bani şi făceţi ce vreţi cu ei. Nu! Ei se dau pe proiecte”, a declarat pre;edintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.