Fondurile europene, absorbite cu “viteză de croazieră”
Jumătate din fondurile structurale și de investiții au intrat deja în economia Uniunii Europene, însă România nu se poate lăuda nici în acest an cu o absorbție bună a banilor europeni.
Lica Manolache, 14.12.2017, 16:15
278 de miliarde de euro au intrat deja în economia Europei, până în luna octombrie 2017, conform unui raport publicat miercuri, de Comisia Europeană. Suma reprezinta jumătate din totalul fondurilor structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020. Cifrele mai arată că, pâna la finalul anului trecut, aproape 800.000 de firme din UE au primit fonduri și au fost create peste 150.000 de noi locuri de muncă.
Pentru 2017, cifrele sunt și mai bune, conform comisarului pentru politica regională, Corina Crețu: Numărul de proiecte finanțate de UE s-a dublat în doar un an, ceea ce arată că am atins acum viteza de croazieră în ceea ce privește implementarea. Fondurile structurale și de investiții europene funcționează la randament maxim și vor impulsiona proiectul european în următorul deceniu.”
Buna absorbție a fondurilor din acest an se datorează și birocrației reduse pentru beneficiari banilor europeni, dar și noilor condiții prealabile care “s-au dovedit a fi stimulente puternice pentru reforme într-o gamă largă de sectoare”, anunță Comisia Europeană.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, consideră că fondurile sunt necesarea pentru a crea noi locuri de muncă și a consolida piața unică europeană: “Fondurile structurale și de investiții europene joacă un rol crucial în consolidarea pieței noastre unice. Ele contribuie la creșterea economiilor noastre și stimulează crearea de locuri de muncă și inovarea în Europa. Combinarea fondurilor structurale cu Fondul european pentru investiții strategice permite, de asemenea, finanțarea unor proiecte mai riscante, dar promițătoare. Aș dori să îi încurajez pe promotorii de proiecte să ia în considerare această opțiune.”
România, din nou codașă la absorbția fondurilor europene
Dacă la nivelul întregii Uniuni Europene absorbția fondurile structurale arată bine, situația României nu este la fel de îmbucurătoare. România va încheia anul în curs cu circa 5% absorbție din totalul banilor europeni, după cum a declarat, joi, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica: “România va termina anul acesta cu un procent de 5% absorbţie. Comisia Europeană va rambursa până în 31 decembrie sumele pe care le-am trimis la Bruxelles. Este un rezultat mulţumitor dacă ne raportăm la evoluţia anului 2016. Estimez că vom avea 1,24 miliarde euro la finalul anului”, scrie site-ul Euractiv.ro
Dincolo de mulțumirea ministrului Nica, procentul este destul de mic raportat chiar la așteptările coaliției de guvernare, PSD-ALDE, remarcă Euractiv. Executivul de la București își propusese o rată de absorbție de 9% în 2017, după cum susținea fostul ministrul al fondurilor europene, Rovana Plumb. Pentru anul viitor, guvernul dorește să atragă 28% din fondurile europene destinate țării noastre.
România poate cheltui până la 23 miliarde de euro în exercițiul financiar 2014-2020, alocate prin programele operaționale finanțate din fonduri structurale.