Fondurile de coeziune, corelate cu respectarea statului de drept
Derapajele Poloniei și Ungariei din ultimii ani ar putea duce la tăierea fondurilor europene pentru statele UE care nu respectă statul de drept.
Lica Manolache, 28.11.2017, 19:45
Fondurile europene pentru statele membre ale Uniunii ar putea fi condiționate de respectarea statului de drept. Negocierile oficiale pentru implementarea măsurilor vor începe oficial în primăvara lui 2018, după ce Comisia Europeană va prezenta propunerea privind noul bugetul Uniunii Europene pentru perioda 2020-2026.
Conform publicației poloneze Rzeczpospolita, în viitorul proiect de buget poate fi introdusă prevederea că absența statului de drept, pentru nevoia plății fondurilor de la Uniune, este constatată de Consiliul UE prin vot majoritar pe baza raportului Comisiei de la Veneția.
În ultimii ani, Polonia și Ungaria au primit mai multe avertismente din cauza modificărilor din justiție ce pune în pericol statul de drept în ambele state. Astfel, UE ar putea tăia fondurile de coeziune pentru Ungaria și Polonia, măsură ce ar afecta puternic economia pentru cele două state est-europene.
Și România ar putea avea de suferit din cauza condiționării fondurilor europene. Recentele modificări discutate într-o comisie specială a Parlamentului României sunt puternic contestate de opoziție, societatea civilă și partenerii externi. Luni, Departamentul de Stat al SUA a cerut legislativului din România să nu modifice legile în vigoare: “Aceste legi ale Justiţiei, propuse iniţial de Ministerul de Justiţie, ameninţă progresul făcut de România în ultimii ani de a construi instituţii puternice ale sistemului judiciar, apărate de intervenţiile politice.” De asemenea, la începutul lunii noiembrie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a sugerat ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, să obţină un puncte de vedere din partea Comisiei de la Veneţia pentru pacetul de modidicări ale legilor justiţiei.