Fonduri pentru proiectele de voluntariat ale tinerilor
Tinerii din Uniunea Europeană au la dispoziție fonduri de aproape 140 de milioane de euro pentru acțiunile de voluntariat din 2022.
Lica Manolache, 19.11.2021, 21:26
Comisia Europeană a lansat cererea de propuneri pentru 2022 în cadrul Corpului european de solidaritate. Această cerere de propuneri introduce posibilitatea ca participanții să se implice în operațiuni de ajutor umanitar în întreaga lume, pentru a crea legături de solidaritate între organizațiile și voluntarii din țările UE și oamenii și comunitățile din afara Uniunii.
Organizațiile din cele 27 de state membre au la dispoziție peste 138 de milioane de euro pentru anul următor pentru a finanța proiecte de voluntariat, de solidaritate și conduse de tineri, echipe în domenii cu prioritate ridicată, axate pe promovarea unor stiluri de viață sănătoase și pe conservarea patrimoniului cultural, precum și Corpul voluntar european de ajutor umanitar, a transmis Executivul european.
1 miliard de euro pentru acțiunile de solidaritate
În total, programul Corpul european de solidaritate” pentru perioada 2021-2027 beneficiază de un buget de la 1 miliard de euro care va permite pentru un număr de cel puțin 270.000 de tineri să participe la acțiuni de solidaritate. Programul este deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, în cazul activităților de solidaritate care abordează provocările societale, și celor cu vârste între 18 și 35 de ani, în cazul activităților de ajutor umanitar.
Toți cei acre sunt interesați să participe la activitățile Corpului european de solidaritate trebuie să se înregistreze pe portalul Corpului, unde pot contacta organizații care pun în aplicare proiecte. Grupurile de tineri înregistrați pe portalul Corpului european de solidaritate pot solicita finanțare și pentru proiecte de solidaritate conduse de ei înșiși. Cererea de propuneri este deschisă până la 23 februarie pentru proiectele care au loc în același an și până la 4 octombrie pentru proiectele din anul următor.
Obiectivele Anului European al tineretului
2022 este Anul European al Tineretului, după cum a anunțat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul discursului privind Starea Uniunii din plenul Parlamentului European de la Strasbourg din septembrie.
Comisia și Parlamentul European își propun prin acest de demers o serie de obiective:
– să onoreze și să sprijine generația care a făcut cele mai multe sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-le noi speranțe, putere și încredere în viitor, subliniind modul în care tranziția ecologică și digitală oferă noi perspective și oportunități;
– să îi încurajeze pe toți tinerii, în special pe cei cu mai puține oportunități, care provin din medii defavorizate, din zone rurale sau îndepărtate, sau care aparțin unor grupuri vulnerabile, să devină cetățeni activi și actori ai schimbărilor pozitive;
– să promoveze oportunitățile oferite de politicile UE pentru tineri în vederea sprijinirii dezvoltării lor personale, sociale și profesionale. Anul European al Tineretului va merge mână în mână cu punerea în aplicare cu a NextGenerationEU în ceea ce privește furnizarea locurilor de muncă, educație și oportunități de formare;
– să se inspire din acțiunile, viziunea și perspectivele tinerilor pentru a consolida și revigora în continuare proiectul comun al UE, pornind de la Conferința privind Viitorul Europei.